Perre mennek a magyar gazdák a földjeikre építkező kínai gyár miatt - megkapták a kisajátítási szerződést de...

Botrány Szegeden: 17-szeres áron adja el a földeket a kínai autógyárnak az önkormányzat

Perre készülnek a szegedi környéki gazdák a helyi önkormányzattal szemben, miután egy birtokukba jutott dokumentum szerint a földjeikre építkező kínai BYD autógyár 17-szer többet fizet a területért, mint amennyit az önkormányzat juttatott nekik.

Az ügy háttere

Januárban számoltak be arról, hogy aláírták a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD jövőbeli szegedi üzemének helyszínt biztosító telekadásvételi előszerződését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásáról van szó, ugyanis a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata érkezik Magyarországra, Szegedre.

A gazdák helyzete


A leendő gyár területét birtokló gazdák megkapták a kisajátítási szerződést, majd szinte ezzel egy időben a kormányhivatal is a felhívást, hogy engedélyezzen előkészítő munkákat a magánterületen. Az Átlátszó.hu információi szerint a gazdák ezt követően kikérték a szerződést, amiből kiderült, hogy az önkormányzat 17-szer többet kap a földekért, mint amennyit a gazdáknak fizetett. - számolt be róla az index.hu

A gazdák tiltakozása

A gazdák felháborodása érthető, hiszen az önkormányzat 17-szeres áron értékesíti a földeket a kínai autógyárnak, míg nekik négyzetméterenként nettó 444, bruttó 563 forintot fizetett. Egy szegedi környéki gazdálkodó az Átlátszónak írt levelében hangsúlyozta: "Mi, gazdák a nemzet szempontjából kiemelkedő tevékenységet végzünk azzal, hogy alapvető élelmiszer-alapanyagot állítunk elő igen nagy kockázattal. Ezért kérem Szeged városát, tisztelje meg a gazdálkodókat azzal, hogy korrekt áron sajátítja ki földjeiket."

A kormányhivatali határozat és a valóság

A kormányhivatali határozat szerint a kisajátítás előtt "az ingatlanon előmunkálatot csak különösen indokolt esetekben, az ingatlan rendeltetésszerű használatát a lehető legkevésbé korlátozva lehet végezni", azonban a valóságban a föld tulajdonosától még az adásvétel előtt hatósági rendelkezést kértek a földje felett.

Jogvédelmi lépések

Az Átlátszó információi szerint miután a város 17-szer drágábban adja el a földeket, mint ahogy vette, több gazda is perre készül. A területük elvesztése jelentős kárt okoz nekik, és jogosnak tartják a kártérítési igényüket. A gazdák által tervezett jogi lépések súlyos feszültségeket generálhatnak a helyi közösségben, különösen akkor, ha a kínai autógyár beruházása előrehalad.

Következmények és kilátások

A szegedi önkormányzat döntése súlyos következményekkel járhat mind a helyi gazdákra, mind a közösség egészére nézve. A gazdák által indított peres eljárások nemcsak anyagi, hanem erkölcsi és társadalmi szinten is jelentős hatással lehetnek. A helyi közösség és a gazdák érdekeinek figyelembevétele nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a beruházás ne okozzon maradandó károkat.

Ez az eset rávilágít arra, hogy a nagyberuházások és a helyi közösségek érdekeinek összehangolása kulcsfontosságú a fenntartható fejlődés és a társadalmi igazságosság szempontjából. A gazdák helyzetének rendezése, a korrekt és átlátható földkisajátítási folyamat biztosítása elengedhetetlen a bizalom helyreállítása érdekében.