Páros lábbal szállt bele Magyar Péterbe Schmidt Mária

Káros mesének tartja Magyar Péter kijelentéseit Schmidt Mária

„Mese. Káros mese”

– mindössze ennyit válaszolt a Terror Háza Múzeum főigazgatója, amikor az Atv.hu Magyar Péter mostanában tett kijelentéseiről kérdezte. A hétfőn megjelent interjúban Schmidt Mária beszélt Karácsony Gergely főpolgármesterről is, aki szerinte „vesztes karakter”, de szó esett az Orbán Viktorral kapcsolatos barátságáról és az amerikai nagykövetről is.


Szóba került az is, hogy Schmidt Máriáék családjában milyen témák merülnek fel a vasárnapi ebéd mellett. Ez azért érdekes különösen, mert Schmidt Mária, ahogy azt ebben az interjúban is elmondta, jó barátságot ápol a miniszterelnökkel, a fia viszont az ellenzékben politizáló LMP társelnöke. Schmidt azonban azt mondta, hogy az ebédlőasztalnál nem vitatják meg a mindennapi politikai történéseket, inkább geopolitikai kérdésekről szoktak beszélni.

Arról is kérdezték a történészt, hogy Orbán Viktor milyen témákban kéri ki a véleményét. Erre viszont Schmidt azt mondta, a miniszterelnök nem hajlamos konkrétan kikérni a véleményét kérdésekben, a köztük zajló beszélgetések inkább kötetlenek szoktak lenni. Hasonlóan a fiával folytatott beszélgetésekhez, a miniszterelnökkel is főként geopolitikai kérdésekről szoktak beszélgetni.

Schmidt Mária az interjúban David Pressmanről is elmondta a véleményét. A kormánytagok által következetesen csak Présembernek hívott amerikai nagykövetről a történésznek viszonylag pozitív véleménye van:

„A beszélgetéseink alapján nagyon intelligens, nagyon jó képességű embernek tartom.”

Karácsony Gergelyről viszont már közel se beszél ilyen pozitívan a történész. Egyfajta vesztes karakternek tartja, aki nem is igazi politikus, hanem inkább megmaradt elemzőnek, ráadásul külső nyomásra végzi a munkáját:

„Ő mindig a vesztes pozícióra játszik, mindig áldozati pozícióra tör. Az én számomra ő az antipolitikus, aki megmaradt elemzőnek, nem tudja betölteni azt a pozíciót, amire valamiért mégis vállalkozik, vagy valakik rábeszélik.”