Óriási botrány: zengett a koncerten az „Orbán, takarodj!”

A Liszt Ünnep keretében rendezett koncert váratlan politikai felhangokat kapott, amikor a német Einstürzende Neubauten zenekar énekes frontembere, Blixa Bargeld, a színpadon felszólította Orbán Viktort a távozásra. A Müpa és a Kulturális és Innovációs Minisztérium által szervezett esemény célja Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójának megünneplése volt, ám az Akváriumban megtartott koncert egészen más irányba terelődött.

Blixa Bargeld a közönség előtt többször is jól hallhatóan skandálta: „Orbán weg!”, azaz „Orbán, takarodj!”. Az incidens meglepetésként érte a jelenlévőket, hiszen egy kulturális fesztivál közönsége nem számított ilyen politikai megnyilvánulásra. A zenekar fellépése – amelyet az „alien pop music” műfaj képviselőjeként ismernek – egyébként szokatlan hangzásvilágot hozott a fesztiválba, ám az este fókusza a politikai üzenet köré szerveződött.

Az eset rávilágít arra, hogy a művészi szabadság és a politika olykor váratlanul találkozik, még a kulturális rendezvények színpadain is. A Müpa által szervezett Liszt Ünnep fesztivál egyik legfontosabb célja a művészi értékek ápolása, ám az idei koncert egy egészen új dimenziót kapott Blixa Bargeld felszólalásával.

A politikai üzenet megosztotta a közönséget: voltak, akik tapsoltak, míg mások meglepetten figyelték a zenész kijelentéseit. A Liszt Ünnep alapvetően a kultúra ünnepléséről szól, de úgy tűnik, a művészi színpad néha teret ad a politikai véleményeknek is.