Óriási botrány: az egyik magyar párt volt nagykanizsai elnöke az egyik hatalomátvételre készülő szkíta

Kötő Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom egykori nagykanizsai elnöke az egyik gyanúsított a rendőrségi eljárásban, amely egy fegyveres hatalomátvételre készülő csoport ellen irányul – tudta meg a 24.hu. Eközben kiderült, hogy az eljárást egy videó miatt indította a rendőrség, melyben a csoport a magyar állam megdöntéséről és a hatalom átvételéről beszélt.

Egy szerdai hír szerint a rendőrség három férfit vett őrizetbe, akik egy 11 fős csoport tagjaiként fegyveres hatalomátvételre készülhettek Magyarországon. A további nyolc érintettet is kihallgatták. Az őrizetbe vettek között szerepel Kötő Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom korábbi nagykanizsai elnöke.


A Mi Hazánk Mozgalom a 24.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy Kötő Gyula tavaly nyáron kilépett a pártból, és azóta nem értesültek róla, hogy a szélsőséges szkíta csoport tagja lett volna.

A rendőrség által említett videó a csoport által 2023. november 5-én feltöltött felvétel, amely eredetileg a TikTokra került, majd a rendőrségi bejelentés után a YouTube-ra is felkerült. A videón a csoport tagjai azt állítják, hogy megalapították az új szkíta államot, felszámolták a magyar államot, és tervezik a rendőrség lefegyverzését, a katonaság átállítását, valamint korábbi és jelenlegi kormánytagok letartóztatását.

A videó tartalmát alátámasztja egy másik felvétel is, ahol az egyik őrizetbe vett férfi, az 88 éves váci Szigeti Sándor "kormányzói esküt" tesz. Szigeti a Szövetség a Szent Korona Országáért (SZASZKO) tagja, és a rendőrség szerint a csoporttal együttműködve tervezhettek a fegyveres hatalomátvételt.

Az eset hasonló a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya csoport ügyéhez, akik pár éve halállistát készítettek a magyar köztisztviselőkről, és az ügyük tavaly tavasszal került bíróság elé.