Óriási botrány: a Schadl perben előkerült egy v.p. monogram is a pénzmozgások jegyzeteiben

A per tanújaként meghallgatott Sz. Kálmán állítása szerint a végrehajtófőnök, Schadl György, még a kódot sem volt hajlandó megjegyezni. A Fővárosi Törvényszék csütörtöki meghallgatásán kiderült, hogy Sz. éveken át dolgozott Schadl György mellett, és személyes ügyeit is intézte, mivel közeli kapcsolatban álltak egymással.

Sz. szerint Schadl titkárnője, F. Vivien, aki koronatanúként került szóba, "pletykás és nagyszájú" volt, és nem nevezte barátnak Völner Pált, csupán államtitkárnak. A tanú szerint semmi különös nem tűnt fel neki a két férfi beszélgetésében.


Sz. elmondta, hogy nem tartja valószínűnek, hogy Schadl, a volt végrehajtói kar elnöke, megvesztegetett volna bárkit. Az Index beszámolója szerint Sz. úgy véli, hogy Schadl nem volt hajlandó megjegyezni a páncélszekrény számkombinációját, és ha pénzt akart mozgatni, akkor őt kérte segítségül.

A tanú azt is hozzátette, hogy az őrzött szekrényben nem voltak milliók, maximum akkor, ha a volt elnök autót akart vásárolni.

Sz. szerint F. Vivien gyakran fordult meg Schadl irodájában, és bármikor beleírhatott a főnöke naptárába. A tárgyalás során hangsúlyos téma volt, hogy több kézírással is írtak bejegyzéseket Schadl naptárába. Ugyanakkor Sz. kiemelte, hogy F. Vivien negatív kifejezésekkel illette felettesét, de nem merült fel, hogy a nő magasabb pozícióba szeretett volna kerülni.


Miután Sz. válaszolt a védők kérdéseire, Völner, akit a vádak érintenek, csak annyit mondott, hogy a tanú szavai alátámasztják állítását, miszerint államtitkárként soha nem fogadott el korrupciós pénzeket.

Végül a tanú válaszolt egy későbbi kérdésre is, miszerint Schadl szerinte nem vihetett volna gond nélkül ötmillió forintot az igazságügyi minisztérium épületébe, mert az feltűnt volna az átvilágításnál. A tárgyalás a január végén folytatódik.




A bukott végrehajtóvezér, Schadl György egykori bizalmi embere továbbá elmondta a bíróságon, hogy a "v.p." monogram szerinte nem Völner Pált takarta a pénzmozgások jegyzeteiben.