Óriási botrány: Valaki megtrollkodta a közmédia kívánságműsorát

Valaki megtrollkodta a közmédia kívánságműsorát – Elvis börtönös száma szólt a korrupcióval vádolt MSZP-s politikusoknak

Az Önök kérték című műsor sokak számára ismerős lehet. A Duna World csatornán futó kívánságműsorban a nézők lehetőséget kapnak arra, hogy szeretteiknek kedves üzeneteket küldjenek egy-egy zenei szám kíséretében. Általában szívhez szóló, megható vagy humoros üzenetek érkeznek a műsorba, azonban nemrég valaki a politikai szatíra eszközéhez nyúlt, hogy egy frappáns trollkodással hívja fel a figyelmet a politikai közélet aktuális eseményeire.

Egy „Géza” nevű néző az Elvis Presley által híressé tett „Jailhouse Rock” című dalt küldte „a régi csapatnak”, név szerint Csabának, Zsoltnak, Ferinek, Gergőnek, a másik Csabának, Lacinak és Gergelynek, a „régi és jövőbeli szép emlékek tiszteletére, és mert mindannyian Elvis-rajongók.” A hétfői adás során valóban elhangzott az üzenet és a dal, amit egy éles szemű néző nem hagyott szó nélkül.

Politikai áthallás

De kik is azok a Csaba, Zsolt, Feri, Gergő, másik Csaba, Laci és Gergely, akikről Géza említést tett? Egy olvasó találóan rámutatott, hogy valószínűleg MSZP-s és DK-s politikusokról van szó, akiket az utóbbi időben korrupciós ügyekkel hoztak összefüggésbe. A „Jailhouse Rock” (jelentése: „Börtönrock”) című számválasztás sem lehetett véletlen, hiszen több politikust is éppen börtön fenyeget.

A nevek a következő politikusokra utalhatnak:
- Horváth Csaba, Zugló jelenlegi polgármestere és volt II. kerületi polgármester.
- Baja Ferenc, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő és miniszter.
- Molnár Zsolt, MSZP-s országgyűlési képviselő.
- Tóth Csaba, volt MSZP-s képviselő, a zuglói MSZP egykori meghatározó alakja.
- Czeglédi Gergő, Óbuda volt alpolgármestere, akit vesztegetés gyanúja miatt tartóztattak le.
- Kiss László, Óbuda polgármestere, aki szintén korrupciós vádak miatt van letartóztatásban.


Horváth Csabát, Baja Ferencet, Molnár Zsoltot és Tóth Csabát különböző korrupciós vádak érték, amelyek szerint közbeszerzési eljárások során védelmi pénzt szedtek be a nyertes cégektől. Ezek a politikusok több tízmillió forintos összegeket tettek zsebre a vádak szerint. Czeglédi Gergőt és Kiss Lászlót pedig hivatali vesztegetés miatt állították elő, utóbbit decemberig biztosan letartóztatásban tartják.

És Karácsony Gergely?

A rejtélyes „Gergely” személyét illetően egyesek Karácsony Gergely főpolgármesterre gondolhatnak, bár őt hivatalosan egyik korrupciós ügy sem érinti. Korábbi politikai tevékenysége során azonban szoros kapcsolatban állt az MSZP-vel és a DK-val, különösen zuglói polgármestersége idején, ami miatt neve felmerülhetett ebben a kontextusban is. Persze az is lehet, hogy csak a névrokonság okozza a feltételezést, és semmi köze az ügyhöz.

Véletlen vagy tudatos trollkodás?

Az eset remek példája annak, hogyan lehet egy látszólag ártatlan kívánságműsort kreatív módon felhasználni társadalmi vagy politikai kritikára. Bár a közmédia gyakran cenzúrázza a politikailag kényes tartalmakat, ez a kívánság úgy tűnik, átsiklott a szűrőkön. A nézők biztosan felkapták a fejüket a választott dal és a hozzá kapcsolódó nevek hallatán.

Akár véletlen egybeesés, akár tudatos trollkodás történt, az biztos, hogy a nézők figyelmét felkeltette, és sokaknak mosolyt csalt az arcára.