Óriási botrány: Svájcba szökött egy pe*do*fíl*ia miatt elítélt, 86 éves magyar férfi, Svájc nem adja ki nekünk...

A Hvg360 cikke szerint Dancsecs István, egy most 86 éves magyar férfi, két éve Svájcba szökött, miután 2021-ben őrizetbe vették Magyarországon. Azért vették őrizetbe, mert 12 év alatti személy sérelmére követett el szexuális erőszakot. A bíróság már januárban döntött az ügyében, azonban Svájc nem adja ki.

Dancsecs 2018-ban találkozott egy nővel, akivel élettársi kapcsolatot létesített. Időnként a nő Vas megyei házában laktak, máskor pedig Dancsecs svájci lakásán. Amikor a nő nem volt otthon, Dancsecs a vádirat szerint többször meztelenre vetkőzött és a kiskorú lányokat, akik nála voltak, simogatta.

Bár a pontosan hogyan derült ki ez, nem ismert, 2021-ben azonban Dancsecset őrizetbe vették. A bíróság nem rendelte el a letartóztatását, de bűnügyi felügyelet alá helyezték, ami szerint négy hónapig nem hagyhatta el az általa lakott települést, és hetente egyszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2022 februárjában meghosszabbították a felügyeletet, de Dancsecs márciusban Svájcba szökött. Bár hetente jelentkeznie kellett volna a rendőrségen, a felügyeletet csak 2022 júniusában szüntették meg, és ekkor indult ellene fogolyszökés miatti eljárás.

A bíróság 2022 májusában nemzetközi és európai elfogatóparancsot adott ki ellene, de Svájc nem adja ki saját állampolgárait. Januárban a Szombathelyi Törvényszék Dancsecset két rendbeli, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és fogolyszökés vétsége miatt halmazati büntetésre ítélte. Dancsecs és védője enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.