Óriási botrány: Nyilvánosságra hozták Putyin vagyonnyilatkozatát, megdöbbentő a tartalma

Vlagyimir Putyin orosz elnök a választási testület honlapján közzétett vagyoni nyilatkozata szerint 2017 és 2022 közötti hatéves időszakban 67 millió 591 ezer 875 rubelt (mintegy 270 millió forintot) keresett. Az összeg jövedelmét különböző forrásokból szerezte, ideértve fizetését, bankbetéteiből és értékpapírjaiból származó jövedelmet, katonai nyugdíját, valamint ingatlaneladásból származó bevételeit is.

Putyin egy 77 négyzetméteres lakással és egy 18 négyzetméteres garázzsal rendelkezik Szentpéterváron, továbbá három autóval. A politikusnak tíz bankszámlája van, melyeken összesen 54 millió 416 ezer 604,52 rubel (mintegy 218 millió forint) található. Emellett 230 részvénnyel rendelkezik a Bank Szankt-Petyerburg Nyrt-ben.

A vagyoni nyilatkozatban „tulajdonjellegű kötelezettségek” oszlopában egy szentpétervári lakás (153,7 négyzetméteres, örökös használat, a moszkvai önkormányzat tulajdona) és egy parkolóhely (18 négyzetméter, örökös használat, garázsszövetkezeti tagság) is szerepel. A dokumentum részletesen bemutatja Putyin vagyonát és pénzügyi helyzetét az adott időszakban.