Óriási botrány: Göd helyett a vármegye kapta meg a Samsung-gyár 6,8 milliárdnyi adóját

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett adatok szerint a különleges gazdasági övezetekből befolyt adók összesítése alapján a gödi Samsung-gyár 6,8 milliárd forint adót fizetett be a vármegyének, ami eredetileg a városnak járt volna. A gödi önkormányzat tegnap fogadta el költségvetését, melynek összbevétele ebben az évben várhatóan körülbelül 5 milliárd forint lesz.

A kormány a járvány első hulláma idején veszélyhelyzetet hirdetett, és egy rendeletet fogadott el a különleges gazdasági övezetekről, amely szerint bizonyos területek tulajdonjoga – és így a helyi adóztatás joga – a megyei, jelenleg vármegyei önkormányzatot illeti.

A gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben kifogásolta a 2020-as kormányrendeletet, és azt kérte, hogy állapítsák meg az alaptörvény-ellenességét. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a rendelet nem ellentétes az alaptörvénnyel, azonban hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésnek a helyi önkormányzatoknak az általuk ellátott kötelező feladatokhoz megfelelő költségvetési vagy más anyagi támogatást kell biztosítania.


A Samsung-gyár 2023-ban összesen 6,5 milliárd forint iparűzési adót, 17 millió forint telekadót és 311 millió forint építményadót fizetett be. A Duna-menti Fejér megyei különleges gazdasági övezetből 3,2 milliárd forint, míg Mosonmagyaróvár különleges gazdasági övezetéből 50,7 millió forint érkezett a vármegyékhez.