Óriási botrány: Balog Zoltánt visszarendelte az egyháza az elvonulásából

Balog Zoltánnak, a református püspöknek és egykori emberierőforrás-miniszternek vállalnia kell a felelősséget a kegyelmi ügyben játszott szerepéért. Erről Orbán Viktor vár információkat - értesült a 444.hu. A lap szerint Balogot, aki évtizedeken át bizalmasa és politikai mentora volt Nováknak, régi ismeretség fűzi K. Endréhez, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséhez, és ő lehetett a kegyelmi döntés előtti találkozó szervezője K. Endre felesége és Novák Katalin között.

A találkozó célja az lehetett, hogy meggyőzzék Novákot: K. Endre, aki „otthonosan mozgott” Felcsút környékén is, megérdemli a kegyelmet. Azonban nem világos, miért lehetett fontos a férfi Balognak, és hogy önszántából győzködte-e az elnököt. Mindez nem magyarázza azt sem, hogy Varga Judit miniszter miért jegyezte ellen a kérelmet.

Balog jelenleg nem elérhető. Csütörtök délben – néhány órával azelőtt, hogy Orbán Viktor bejelentette az alkotmánymódosítást – a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy időre eltűnik a közéletből. Egy Novák Katalin környezetéhez tartozó forrás szerint Balog bejegyzése sokakban „kiverte a biztosítékot”, hiszen miután ő lobbizott K. Endre kegyelméért, „a botrány tetőfokán egyszerűen lelépett”.

Két nappal később Balog, aki tagja volt Novák tanácsadó testületének is, egy másik Facebook-posztban beállt az államfő mögé. Azóta titkolja, hol van, titkára a 444-nek nem árulta el. Az egyház sem kommunikál az ügyben. Egy református egyházkerületben zajlott ülésről azt kaptuk, hogy hétfő reggel arra kérték a tagokat, ne beszéljenek nyilvánosan a lelkészi elnököt érintő dolgokról.

Hasonló lehet a politikai elvárás, mint ami hétvégén megfogalmazódott Novák Katalinnal és Varga Judittal szemben: vállalni a felelősséget, leszerelni. Egy fideszes politikus egy hétfői egyeztetésen arról beszélt, hogy Balog valószínűleg arra a következtetésre fog jutni, amire a már távozók, és „rá is fér az elvonulás”. Ezáltal azonban a püspöki szék is veszélybe kerülhet.

Orbán azt várhatja, vagy azon dolgozhat, hogy olyan magyarázat szülessen az ügyre, ami nem hagy nyitva több kérdést, rövidre zárja a történetet, amennyire ez még lehetséges.

Az esti órákban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egy közleményt adott ki a Balog Zoltán felelősségéről szóló cikkekre reagálva. Ebben arról ír, a kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat.

Később azonban a Telex úgy értesült, a Magyarországi Református egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.  

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....