Óriási bajban az ellenzék, elmarad az előválasztás, nem tudnak megállapodni a jelöltek

„Januárban kezdtünk egyeztetni az előválasztásról. Azóta sem sikerült létrehozni. Egy hete vették fel a kapcsolatot a fejlesztőkkel, rendszer nincs, regisztrációs felület nincs, megállapodás nincs. Mondjuk az eddigi megállapodásokat sem tartották be még egyszer sem. Ez így bűzlik, mert ez a Fidesz érdeke” – hangzik el Juhász Péter az V. kerület polgármesterjelöltjének tegnapi Facebook-videójában. Juhászt a DK és a Momentum is támogatja a belvárosi kerületben.

Juhász szerint azért sem sikerült megállapodniuk ellenfelével, Kovács Alex Gáborral az ellenzéki Tiéd a Belváros tagjával, mert „többet foglalkoztak az ő lejáratásával, mint a helyi ügyekkel vagy a Fidesszel.”


A politikus a videóban arról is beszél, hogy a választást szervező Civil Választási Bizottságnak Kovács azt mondta, hogy az előválasztáson a „budafoki szabályok szerint járjanak el”. Ennek értelmében az indulók mögött álló jelölő szervezet lehet bármely Magyarországon bejegyzett párt, kivéve a Fidesz, KDNP és a Mi Hazánk. Juhász szerint Kovács – akit nem egy párt, hanem egy egyesület indít – azt mondta, „nem is olvasta el a dokumentumot, mielőtt aláírta volna.”

Ezután megegyeztek arról, hogy a jelöltek megkeresik az előválasztási szoftver fejlesztőit, akiktől árajánlatot kérnek, illetve megtudakolják, hogy a jelölteknek milyen technikai teendőik lesznek. Juhász azt mondta, Kovács ezt a mai napig nem tette meg. Így az április 4. és 7. közöttre hirdetett előválasztás elmaradhat, bár Herényi Károly, a szervezésben szerepet vállaló Civil Választási Bizottság képviselője az Rtl.hu-nak azt mondta, hivatalosan még nem kaptak tájékoztatást arról, hogy nem lesz előválasztás, és még további tárgyalást is terveznek a közeljövőben.

Juhász videójára Kovács egy rövid Facebookon-bejegyzésben reagált, amiben azt írta: „az ellenzéki acsarkodás helyett mi továbbra is a belvárosiakra szeretnénk figyelni.”

A megállapodást szintén akadályozta, hogy Kovács szerint több mint hárommillió forintot kérnek tőle „egy közpénzen kifejlesztett, létező szoftverért” azért, hogy indulhasson a választáson. „Így kívánják ”megszűrni„ az előválasztáson indulók körét? Micsoda innováció! A Fidesz is megnyalná mind a tíz ujját!” – írta akkor Kovács.

2014 óta a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet.