Óriási átalakításba kezdett Orbán: meglehet a terve hogyan vágjon vissza

Az Index információi szerint egy nagy közvélemény-kutatást kezdtek el hétfőn délután, hogy szondázzák az államfőjelöltek ismertségét és népszerűségét. A minta több ezer embert érint, és a felmérés közéleti és gazdasági kérdéseket is érint.

A kutatás során olyan személyek is megjelentek, mint Navracsics Tibor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Merkely Béla, valamint újonnan feltűnt Maróth Miklós professzor neve is. Maróth professzor jelölése érdekes, mivel ő nagy hatással volt Orbán Viktor keleti nyitás politikájára. Ugyanakkor Maróthnak van egy gyenge pontja: a fia egy gyanús beszerzési ügybe keveredett 2015-ben, ami jelentős felháborodást keltett.


A konzervatív szavazók egy része az MTA elnökét is jelölné, és más potenciális jelöltek is felmerültek, mint Stumpf István korábbi alkotmánybíró és Trócsányi László, az igazságügyi miniszter.

A kutatás során érintik olyan témákat is, mint hogy Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter lenne-e a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke, ami arra utalhat, hogy Orbán Viktor tervezi egy kormányátalakítás előkészítését a választások után. Az eredmények várhatóan a jövő hét közepére készülnek el, így a kormánypártok akár a február 21-i frakcióülésen is fontos döntéseket hozhatnak. Ez magában foglalhatja az államfőjelölt személyét is.