Név szerint említi Tiborcz Istvánt az amerikai külügyminisztérium jelentése

Név szerint említi Tiborcz Istvánt az amerikai külügyminisztérium demokráciajelentése

A jelentés külön részletezi, hogy az egyik leggazdagabb magyartól milliárdok kerültek a miniszterelnök vejéhez, aki már maga is szerepel a Forbes milliárdos listáján.

Mi történt? 2024-ben is kiadta országjelentéseit az amerikai külügyminisztérium demokráciai, emberi jogi és munkajogi hivatala, ami Magyarország esetében is az emberi jogok érvényesülését elemzi a tavalyi év tükrében. A jelentés közzétételét a Hvg.hu szúrta ki elsőként, a portál szemléjéből kiderül, az Egyesült Államok megfigyelői szerint sok szempontból romlott a demokrácia és az emberi jogok helyzete Magyarországon.


Miért érdekes ez? Az amerikai jelentés kitér olyan témákra is, mint az igazságszolgáltatás függetlensége, a magánéletbe való önkényes és jogtalan beavatkozás, komoly korlátozások a szólás és a média szabadsága ellen. Cenzúrát is említenek, Beton.Hofi történetét kiemelve, akinek Orbán Viktort kritizáló sorait kicenzúrázták az M2 Petőfi tévé koncertfelvételén. A jelentés ugyanakkor konkrétabb ügyekre és személyekre is utalásokat tesz; például a Schadl-Völner-üggyel is foglalkoznak. A korrupciós résznél nem hagyják ki, hogy a kormányhoz közel álló üzleti kör mennyire sok, EU-támogatott közbeszerzést nyert el az elmúlt években, és Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök Forbes-milliárdoslistára is felkerült, sikeres üzletember vejét is említik mint példát. A jelentés felidéz egy 2023 júliusi oknyomozó cikket is, amely szerint az egyik leggazdagabb magyartól milliárdok kerültek a miniszterelnök vejéhez.

Hogy jutottunk idáig? Tiborcz a Forbes gazdaglistáján a 27. helyen áll 75,3 milliárd forintnyi vagyonával. A Forbes-listák tizenegyéves történetében kevesen tudtak éves alapon arányaiban akkora vagyonnövekedést felmutatni, mint ő 2023-ban. Magánvagyonát korábban is felbecsültük, de a Forbes konzervatív módszertana alapján a meglévő vagyonelemeket korrigáltuk a hitelekkel és a felvásárolt cégek becsült ellenértékével is. A növekmény éves alapon is látványos.