Óriási a baj: A határérték kétezerszeresét kapták nikkelből a magyar akkuüzem dolgozói

Az Átlátszó vizsgálata szerint a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft. szennyezésével kapcsolatban súlyos helyzetet mutató dokumentumok kerültek elő. A lap először bírságos határozatokat szerezte meg a cégről, majd az Információszabadság Hatósághoz fordult, mivel ezekről kitakarták az adatokat. Végül a kormányhivatal elküldte a kitakaratlan iratokat, amelyekből kiderült, hogy a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja 2019-2022 közötti vizsgálatok során a határérték sokszorosát mutatta.

A szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó ki volt téve nikkel és kobalt fokozott expozíciójának, ami veszélyes egészségügyi problémákat okozhat. Az egyik gépsornál a nikkel levegőben mért koncentrációja kétszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt és a mangán koncentrációja is határérték feletti volt.

A nikkel kitettsége számos betegséghez vezethet, mint például allergiák, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, tüdőfibrózis, tüdő- és orrdaganatok. A SungEel Kft. gyárában 2023 márciusában egy gép robbant fel, amely során egy munkás életét vesztette, egy másik pedig súlyosan megsérült, majd később elhunyt. A céget 10 millió forintos bírsággal sújtották, és súlyos hiányosságokat tártak fel a katasztrófavédelem és a munkavédelmi hatóságok is.

A SungEel Kft.-nél elmaradtak a dolgozók kötelező egészségügyi vizsgálatai is, és sorozatban találtak szabálytalanságokat a hatóságok a bátonyterenyei üzemben is, ami miatt leállították a működését 2023-ban. A cég 2022-ben 18,5 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint nyereséget ért el.