Orbánt teljesen megrémítette Zelenszkij győzelmi terve

Orbán Viktor: Több mint rémisztő, amit Zelenszkij felvázolt a győzelmi tervéből

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, az október 17-i EU-csúcson három fontos témában számít intenzív vitákra. A kormányfő előzetesen Facebookon osztotta meg gondolatait a csúcstalálkozóról, külön kiemelve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervét, amely Orbán szerint „több mint rémisztő”.

Ukrajna háborús stratégiája és az EU szerepe

Zelenszkij elnök ismerteti az ukrán győzelmi stratégiát az Európai Unió állam- és kormányfői előtt, Orbán pedig már az ukrán parlamentben elhangzott tervek alapján kritikát fogalmazott meg. Orbán az uniós stratégiát elhibázottnak és veszélyesnek tartja: „Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell!” – jelentette ki a miniszterelnök, aki a béketárgyalások mellett száll síkra. Szerinte nem a további fegyveres konfliktusok, hanem tűzszünet és diplomáciai megoldások jelenthetik a kiutat a háborús helyzetből.

Migrációs vita: Magyarország megvédése

Orbán a második nagy vitát a migrációs szabályok körül látja kibontakozni. Magyarországot az uniós bíróság már megbüntette, amiért nem hajtotta végre az évekkel korábbi ítéletet a migrációs politikájával kapcsolatban. A miniszterelnök azonban hangsúlyozza, hogy Magyarország az unió határait védi, és elfogadhatatlannak tartja az ellene alkalmazott szankciókat. Orbán szerint egyre több európai ország kezdi felismerni a migrációs válság súlyosságát, és a szabályok megváltoztatásának szükségességét.

Gazdasági intézkedések: Családok védelme

A csúcstalálkozó harmadik nagy témája a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatos vita lesz. Orbán szerint olyan uniós gazdasági intézkedéseket akarnak elfogadtatni, amelyek káros hatással lennének a magyar családokra, például adóemeléseket, a rezsicsökkentés eltörlését és a nyugdíjrendszer átalakítását. A miniszterelnök határozottan visszautasítja ezeket a javaslatokat, és megvédi Magyarország gazdaságpolitikájának családokat védő elemeit. Az EU korábbi ajánlásai már tartalmaztak ezekre vonatkozó javaslatokat, azonban most a politikai támogatást próbálják megszerezni hozzájuk.

Az EU-csúcs előtt Orbán Viktor világossá tette, hogy Magyarország elkötelezett a békés megoldások és a családok védelme mellett, szemben a háborús és gazdasági nyomásgyakorlásokkal.