Orbán meglépte: nem akármilyen jelenséggel fogunk a gyógyszertárban találkozni

A belügyminiszter új rendelete, amely lehetővé teszi, hogy a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerész távol maradjon, és telefonon adja tanácsát a betegeknek, fél évvel a vitára bocsátás után jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet lényege, hogy a gyógyszerésznek nem szükséges személyesen jelen lennie a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében, hanem telefonon vagy más távközlési eszközön keresztül 15 percen belül elérhető kell legyen a betegek számára.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már korábban tiltakozott a javaslat ellen, és úgy véli, hogy egy gyógyszertár működtetése gyógyszerész jelenléte nélkül alapvető beteg- és gyógyszerbiztonsági kérdés. A kamara szerint a javaslat elsősorban a nagy gyógyszertári láncoknak kedvez, miközben az eredeti cél, a vidéki gyógyszerellátás terhei csökkentése nem valósul meg vele.


A szakmai testület már korábban is komplex javaslatcsomagot nyújtott be az akkori minisztériumnak, amely tartalmazta olyan megoldásokat is, mint a mozgó fiókgyógyszertárak és a házhoz szállítás lehetősége, de ezekről semmiféle tárgyalás nem folyt az Emmivel. A kamara szerint a javaslatban az is problémát jelent, hogy nem tesznek különbséget a fiókgyógyszertárak között, pedig vannak olyanok, amelyek minden nap rendelkezésre állnak, és olyanok is, amelyek csak hetente néhány alkalommal nyitnak ki.