Orbán magányossága az EU-ban: egyedül vonult be az EU-tagállamok vezetőinek közös fotózására

Orbán Viktor magányos bevonulása az EU-csúcsra: feszültség a háttérben?

A csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó kezdetén az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői, valamint az uniós döntéshozók közös „családi fotóra” álltak össze, ezúttal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kiegészülve. A hivatalos fénykép alkalmával a figyelem azonban nemcsak az eseményre, hanem a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor bevonulására is irányult. A miniszterelnök magányosan érkezett, tükrözve azt a harcias hozzáállást, amelyet már a találkozó előtt a közösségi médiában is megfogalmazott: „csatába megy”.

A bevonulásról készült videó jól mutatja, hogy míg a többi vezető kötetlenül beszélgetett, Orbán Viktor némileg távolságtartó volt. Emmanuel Macron francia elnök ugyan odalépett hozzá néhány szóra, de ezután inkább Giorgia Meloni olasz miniszterelnök felé fordult, hogy üdvözölje. Orbán ezután ismét egyedül maradt a fotózás előtti percekben, ami vizuálisan is kifejezte az utóbbi időszakban tapasztalható politikai elszigeteltségét az EU-n belül.

A csúcstalálkozón több kulcsfontosságú téma került napirendre, többek között Zelenszkij „győzelmi terve”, amelyről a magyar miniszterelnök rémisztő kijelentést tett. Orbán Viktor eddig is nyíltan kritikus volt az ukrajnai háborúval és a közös uniós válaszlépésekkel kapcsolatban, és ez a hozzáállás most is érezhető volt.

A brüsszeli találkozón a közel-keleti helyzet, a migráció és az EU versenyképessége is terítéken volt, de a magyar kormányfő különutas álláspontjai már most meghatározzák a találkozó légkörét. Az egyedül vonuló Orbán Viktor képe szimbolikusan is kifejezi az EU-n belüli politikai feszültségeket, és azt, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is elszigetelten navigál az uniós döntéshozók között.