Orbán egyetlen tollvonással döntött 450 milliárd forint sorsáról

Nagy Márton mindössze 450 milliárddal lépheti túl az idei költési keretét

Orbán Viktor engedélyezte a költést közölte a hvg.hu. A döntést nem indokolták meg, azonban nem kizárt, hogy a túlköltési engedély a Ferihegyi repülőtér közelgő megvásárlásához kapcsolódik. A 450 milliárd forintos túlköltési lehetőségről szóló határozat a kedd esti közlönyben jelent meg. A szöveg szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (mostanában újra a Nemzetgazdasági Minisztérium) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásai kiadási előirányzatának túllépését engedélyezte.

A rendelet valószínűleg elsősorban érinti a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t, amely szorosan kapcsolódik a Budapest Airport tavaszi várható felvásárlásához.

Eredetileg a kormány 2023-ban tervezte megvásárolni a repülőteret, de a tranzakció végül 2024-re csúszott. Részletesebben arról, miért fontos a kormánynak a reptér megvásárlása, és miért csúszott az üzlet időzítése, itt olvashatsz: Megszakadtak a tárgyalások Orbán álmáról, egyelőre távolodni látszik a reptérvásárlás.