Orbán a szőnyeg szélére került az EU-ban, míg a Tisza Párt már nemzetközi szinten is erős

Orbán Viktor Perifériára Került, Magyar Péter Erősödik

A miniszterelnök által elképzelt új „szuverenista” jobboldali többség nemcsak hogy alaptalan, de Orbán Viktor saját nyilatkozatai alapján sem tűnik reálisnak.

Győri Lóránt, a Political Capital elemzője a Népszavának adott interjújában rámutatott, hogy a Tisza Párt számára hatalmas előrelépés az Európai Néppárt (EPP) tagság. Ez nem csak egy új frakcióhoz való csatlakozást jelent, hanem a legerősebbhez. Győri emlékeztetett, hogy a Fidesz 2021-ben kényszerült távozni az EPP-ből, és azóta is próbálja visszaszerezni nemzetközi befolyását. A frakciótagság jelentős előnyöket biztosít: pozíciókhoz, pénzhez és szervezeti infrastruktúrához való hozzáférést, amivel a Tisza Párt nemzetközi szinten is erősödhet.

Nézeteltérések és Tanulási Folyamat

Győri Lóránt szerint bár a Tisza Párt és az EPP között lehetnek nézeteltérések, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatos retorikában, ezek csiszolhatóak. Magyar Péter és pártja új politikai szereplők, akik még a tanulási folyamat közepén vannak, de idővel képesek lehetnek közös nevezőre jutni. Az Európai Parlamentben való jelenlét új lehetőségeket nyit a Tisza Párt számára a belpolitikában is.

Befagyasztott Uniós Források

A befagyasztott uniós források kérdése is fontos téma. Magyar Péter kampányában hangsúlyozta, hogy visszahoznák Magyarországra a visszatartott pénzeket. Ez stratégiai előnyt jelenthet számukra, hiszen demonstrálhatják, hogy Orbán Viktorral szemben megbízható partnerek. A kormány makacssága és rossz döntései miatt visszatartott pénzek hiánya komoly problémát jelent a magyar költségvetés számára, és a Tisza Párt folyamatosan rámutathat arra, hogy ezek a pénzek csak a kormány politikája miatt nem érkeznek meg.

Orbán Viktor és a Szuverenista Jobboldal

Győri Lóránt szerint az Orbán által vizionált új „szuverenista” jobboldali többség légből kapott ötlet. A radikális, populista jobboldal nem képes átvenni az uniós vezetők helyét. A választások során ezek az erők ugyan némileg erősödtek, de továbbra is a néppárti–liberális–szocialista koalíció fogja uralni az EU döntéshozatalát.

Koalíciós Nehézségek és Alternatívák

Orbán Viktor remélte, hogy a Fidesz jelentős delegációval érkezik majd az EP-be és vonzó lesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) számára. Azonban az ECR tagjai megosztottak a szakpolitikai kérdésekben, mint például a migráció, Oroszország és Kína viszonya, valamint a zöldpolitika. Ezen kívül Giorgia Melonival, az ECR vezető alakjával is nézeteltéréseik vannak a migrációs politika és Ukrajna támogatása kérdésében.

Győri szerint Orbánnak két lehetősége maradt: csatlakozik a szélsőséges Identitás és Demokrácia (ID) frakcióhoz, ahol több pénzhez és pozícióhoz jut, de nemzetközi reputációja végleg megromlik, vagy marad független, ami egyre több kompromisszumra kényszeríti. Az ID frakcióban olyan szélsőséges pártok vannak, mint a német AfD, amelynek egyik tagja az SS tetteit mentegette. Ez a dilemma komoly kihívás elé állítja Orbán Viktort és a Fideszt.