Népszava: Novák kitüntetett egy lelkészt, aki 62 millió forinttól fosztott meg egy iskolát

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bödecs Pál, a Kiskunhalasi Református Egyházközség vezetője, nemrég még számos kérdést vet fel, miután egy könyvvizsgáló jelentés szerint az egyházközség 62 millió forintot fordított saját működésére, noha azt az összeget egy iskola fenntartására kapták.

A Népszava által hozzáférhetővé tett jelentés szerint az egyházközséghez tartozó Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumát és Kollégiumát támogatásra kapott pénzt Bödecs Pál vezetése alatt, de ezt az összeget saját működésére fordították. Ez a tény a korábbi jelentés szerint is szerepelt már, mégis Bödecs Pál tavaly augusztusban vehette át a kitüntetést, melyet "kimagasló tevékenysége" elismeréseként adtak át.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az iskola fenntartására szánt pénzből az egyházközség más területekre, például saját működésére fordított. Az iskola vezetőjét, Varga Juditot, 2022-ben leváltották, noha belső támogatottsága 85 százalékos volt. (Csak névrokona az ex-miniszter Varga Juditnak, a cikkben nem róla van szó!) Az egyházközség általában mire használta fel a kapott támogatást, egyelőre nem tisztázott.

Az egyházközség vezetése alatt létrehozott Halas Rádió nagyobb összegeket is kapott az egyházközségtől az évek során. A rádióhoz tartozó cégnek egy jégpálya üzemeltetése is a feladata volt, melyet az egyházközség és a helyi önkormányzat közösen finanszírozott. Azonban a pálya mindössze néhány hónapig működött, miután az egyházközség jelentős összegeket fektetett bele.

Ezek az események további kérdéseket vetnek fel az egyházközség vezetése és pénzügyeinek átláthatósága, valamint a közpénzek felhasználásának szabályszerűsége tekintetében. A kitüntetés ellenére is kétségek merülnek fel a vezetők döntéseivel és az általuk végzett tevékenységekkel kapcsolatban, ami további vizsgálatokat és magyarázatokat igényel.