Nem akármit bérel a MÁV Schmidt Máriától milliárdokért

Drága ingatlanbérleti szerződések a MÁV-nál: Nem látszik a spórolás a költözésben

Jelentős bérleti költségek az új irodákért

A MÁV-csoport április végén két nagy értékű ingatlanbérleti szerződést is kötött, mindössze egy héttel azt megelőzően, hogy elhagyták korábbi székházukat. A vállalat 5,5 milliárd forint értékben szerződött irodaházak bérlésére. Az Üllői úti Telekom-irodaházban három évig, míg a XIII. kerületben található Kassák-Dévai irodaházban bő két és fél évig bérelnek irodákat.

Előzmények és a költözés oka

A MÁV központja az elmúlt bő tíz évben a fővárosi Könyves Kálmán körúton volt, ahol a Raiffeisen Ingatlan Alappal kötött megállapodásuk idén május 6-án járt le. Már év elején arról lehetett hallani, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló, Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium nem hosszabbítja meg a szerződést. Március végére biztossá vált, hogy a MÁV-csoportnak költöznie kell, de sokáig nem volt világos, hol fog dolgozni a több mint 2100 alkalmazott.

Az új bérleti szerződések részletei

Az új bérleti szerződések alapján a MÁV az Üllői úti Telekom-székházban 2027 májusáig 2,1 milliárd forintért, míg a XIII. kerületi Kassák-Dévai irodaházban 2026 végéig 3,4 milliárd forintért bérel irodákat. Az Üllői úti irodákat a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó TSZ Development Kft.-től, míg a Kassák-Dévai irodaházat a BIF-csoport egy leánycégétől bérlik.

A spórolás kérdése


A vállalat eredeti indoklása szerint a költözésre takarékossági okokból volt szükség. Azonban a mostani szerződések alapján nem látszik, hogyan valósul meg a spórolás. A MÁV ugyanis havonta átlagosan 165 millió forint bérleti díjat fog fizetni 2026 végéig, míg a korábbi székház bérleti díja a legutóbbi szerződésmódosítás alapján 138 millió forint volt havonta. Korábban a MÁV-nál azt állították, hogy a költözés évi több száz milliós, az átmeneti időszakban akár másfél milliárdos megtakarítással jár majd.

Politikai háttér és összefüggések

Az új szerződések megkötésének időszakában a főpolgármesteri pozícióra pályázó Vitézy Dávid és Lázár János között látványosan kiéleződött a konfliktus, és a felek egymásnak üzengettek a sajtóban. A MÁV-val több mint 3 milliárd forintos megállapodást kötő BIF-csoport egyik tulajdonosa, Ungár Péter, közel negyedmilliárd forinttal támogatta Vitézy Dávid kampányát. Ungár Péter az idén a BIF többségét is kézben tartó családi vagyonkezelő cégéből 5,2 milliárd forintos osztalékjövedelemhez jutott. - számolt be róla a G7

Összegzés

Bár a MÁV-csoport a költözést takarékossági okokkal indokolta, az új bérleti szerződések alapján nem látható, hogy a vállalat valóban spórolna. Az állami cég havonta jelentős összegeket fizet az új irodákért, miközben korábbi bérleti díjai alacsonyabbak voltak. Az ügy hátterében politikai összefüggések is fellelhetők, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.