Nagyító alá vették a Rogán féle kommunikációt - pár év alatt 1360 milliárd....

Az összes állami szerv kizárólag a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó hivatalon keresztül rendelhet meg bármilyen kommunikációs, illetve rendezvényszervezési munkát.

## Állami kommunikáció centralizációja: Milliárdok Rogán Antal irányítása alatt

A kormányzat által irányított kommunikációs tevékenységek centralizálása évek óta vita tárgyát képezi Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint az állami szervek kizárólag Rogán Antal minisztériuma alá tartozó hivatalon keresztül rendelhetnek meg bármilyen kommunikációs vagy rendezvényszervezési munkát.

Az elmúlt években az állam komoly összegeket fordított a kommunikációra, különösen a Rogán-féle rendszer keretein belül. A G7 szerint az állam 2015 óta mintegy 1360 milliárd forintot költött a kommunikációra, ami kiemelkedő összeg.

Az állami kommunikációt átalakító és központosító intézmény, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 2014-ben jött létre, és azóta minden minisztérium, kormányhivatal vagy állami tulajdonú vállalat kizárólag az NKOH-n keresztül rendelhet meg ilyen jellegű szolgáltatásokat. Az NKOH központi keretmegállapodásokat köt, amelyek alapján az állami szervek igénybe vehetik a kommunikációs szolgáltatásokat.

Az elmúlt években az NKOH számos ilyen keretszerződést kötött, amelyek összértéke jelentős, és a hazai kommunikációs iparág egy jelentős részét teszik ki. A megkötött szerződések jelentős része Balásy Gyula cégeihez köthető, ami további kérdéseket vet fel a rendszer átláthatóságával kapcsolatban.

A rendszer által felvetett korrupciós gyanúk tovább növelik az átláthatóság iránti igényt. A korábban tapasztalt visszaélések és a túlzott árak emelik ki a szükségességét a rendszer teljes körű átvizsgálásának és az állami kommunikáció finomhangolásának.

Az állami kommunikáció centralizációja éles vitákat vált ki a társadalomban, és a jövőben valószínűleg további reformokra lesz szükség a rendszer átláthatóságának és hatékonyságának javítása érdekében.