Na, itt a legújabb fél méteres kilátó 217 millióért - ilyen képeket nem látni minden nap

### Tihany Mellett Felépült Fél Méteres "Kilátó" - 217 Millió Forintba Került a Természet Megrongálása

A változatosság kedvéért ez egy "nádkorona" sétány, bár a zavaró nádkoronát itt is gondosan kiírtották.

Az elmúlt időszakban felépült egy újabb látványosság Tihany közelében, Örvényesen, ám ezúttal sokak szerint inkább a természet rongálását, mintsem valódi értéket képvisel. Ez a 217 millió forintba kerülő fél méteres "kilátó" egy nádkorona sétány részeként jelenik meg, ám a valóságban csupán egy további példa arra, hogyan pazarolhatjuk el az adófizetők pénzét felesleges projektekre.

Az új látványosság létrehozása számos aggályt vet fel. Először is, a helyszín választása kérdéseket vet fel, hiszen a néhány méterre fekvő strandról is ugyanolyan lenyűgöző a kilátás Tihanyra, tehát miért volt szükség egy újabb "kilátóra"? Másodszor, a projekt megvalósítása során a környezet természeti egyensúlyát súlyosan megzavarták. A beruházás keretében a védett nádast, ami a Balaton legszebb és legnagyobb megmaradt ősnádasa volt, lényegében megsemmisítették. Ezen kívül, egy fél hektáros területet teljesen lecsupaszítottak, csak hogy helyet teremtsenek egy alibi "nádkilátónak" és egy értelmetlen fa mólónak.

A kritikák szerint ez a beruházás nemcsak pénzpazarlás, hanem a természeti értékek rombolása is. Az új látványosságoknak semmi értelme nincs, csupán egy már amúgy is lenyűgöző környezet felesleges átformálása történt meg. A fa móló nemcsak haszontalan, de még környezetromboló is lehet, mivel a víz felszínéhez túl közel van, így könnyen tönkremehet az időjárási viszonyoktól. Emellett a beruházásoknak semmilyen ökológiai értéke nincs, pusztán a természeti kincsek megsemmisítését eredményezték.

Az örvényesi projekt kapcsán felmerül az is, hogy összefüggésben állhat-e egy nagyobb beruházással, amely egy szanatóriumot vagy hotelkomplexumot hozna létre a területen. Az európai uniós forrásból finanszírozott projektek kritikusai szerint a nádirtás nyomán megnyílt a lehetőség a part menti területek beépítésére, ami egyértelműen ellentétes a természetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel.

A beruházás kapcsán felmerül az a kérdés is, hogy hol húzódik meg a határ a turisztikai fejlesztések és a természetvédelem között. A Balaton környékén olyan egyedülálló természeti kincsek találhatók, amelyeket meg kellene őrizni és megvédeni a jövő generációi számára. Ehelyett azonban az újabb és újabb látványosságok létrehozása során pusztán a gyors profitot és a rövid távú turisztikai hasznot tartják szem előtt, miközben a természeti környezet fokozatosan elpusztul.

Összességében az örvényesi "kilátó" és az ahhoz kapcsolódó projektek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos lenne egy átgondoltabb és fenntarthatóbb megközelítés a turisztikai fejlesztések terén. Ahelyett, hogy további természeti kincseket áldoznánk fel a rövid távú haszonszerzés oltárán, érdemes lenne hosszú távon gondolkodni, és megőrizni azokat az értékeket, amelyek valóban jelentőséggel bírnak a Balaton környéki régióban.








Hadházy