Mutyi? - luxushotelt ígértek állami milliárdokból, most leállították az építkezést

## Betontorzó Szolnokon: Luxushotelt ígértek állami milliárdokból, most a hatóság leállíttatta az építkezést

Szolnokon, a Holt-Tisza partján épül a 150 szobás Tiszakavics Szálloda, amelynek beruházásáról novemberben levonultak a munkások. A városban aggodalom van afelől, hogy félbehagyják az épületet, és egy betontorzót kapnak helyette. A valóság azonban az, hogy az építkezés az elejétől fogva szabálytalanul ment, ami miatt a hatóságok most megtiltották a folytatását. Az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárás a NAV-nál.

A Tiszakavics Szálloda 150 szobával, 17 ezer négyzetméteres alapterülettel és háromemeletes négycsillagos wellness- és sportszállodaként épül Szolnokon, a Holt-Tisza partján. A beruházásra 4 milliárd forint állami támogatást ítéltek meg a Kisfaludy Program keretében. Az építkezést eredetileg 2021-ben kezdték volna el, az átadás időpontját pedig 2023-ra tervezték.

Az épület alapkövét 2022 februárjában tették le, de az infláció miatt már ekkor a beruházás költségvetését 15 milliárd forintra becsülték, és az átadást 2024 őszére halasztották el.

Az építkezést a Green Plan-csoport végzi, amely napelemekkel és megújuló energiára alapuló rendszerekkel foglalkozik. Az építkezés azonban hamarosan problémába ütközött, amikor kiderült, hogy a tervezettnél jóval több pénzre van szükség, és az állami támogatás nagy részét visszavonták.

Februárban kiderült, hogy a tervezett 4 milliárd forintos állami támogatásból 1,8 milliárd forintot visszavontak. Ezt követően bebizonyosodott, hogy az építkezés dokumentációja hiányos, és a hatóságok megtiltották a folytatását. Emellett a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

A kivitelező, a Most-Épker Kft., a beruházótól 450 millió forintot követel, mert szerintük nem fizettek ki nekik. Ezért a beruházó inkább felmondaná az építési szerződést.

Az építkezés leállásával egyidejűleg felmerült, hogy a beruházás finanszírozása soha nem volt megfelelő, és a projekt költségvetésének túlnyomó része hiányzott. A Green Plan többségi tulajdonosa, Plachy László, aki többek között a Green Plan Energy vezetője is, 2023-ban prémiumkategóriás autót vásárolt és egy szicíliai házat, miközben a szálloda építése során fizetési nehézségekkel küzdött.

Az ügy további részletei egyelőre homályban maradnak, de a helyi közvélemény aggodalommal figyeli az események alakulását, mivel a Holt-Tisza partján megálmodott luxusszálló helyett jelenleg egy félkész betontorzót látnak a város lakói.

Az ügy hosszú távú következményeit még nehéz megjósolni, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Tiszakavics Szálloda építése és az azt körülvevő körülmények több mint egy pénzügyi botlás történetét mesélik el, hanem egy olyan beruházás krónikáját, amelynek sorsa kiszámíthatatlanná vált.