Most polgármester szeretne lenni a korábban Mexikóba menekült egykori fideszes férfi

24.hu: A Hunvald-ügy egyik, volt fideszes érintettje indul Zamárdiban a polgármesterségért

Czibula-Myers Csaba évekig bujkált, Horvátországból Mexikóba, onnan pedig Belize-be menekült. 2017-ben tért haza.

Zamárdi egyik polgármesterjelöltje, Czibula-Myers Csaba különös utat járt be az utóbbi években – tárta fel a 24.hu. A portál arról ír, hogy a férfi hat éve tért csupán vissza Magyarországra, miután korábban kilenc évig Mexikóban és Belize-ben bujkált a magyar igazságszolgáltatás elől.

Czibula-Myerset hivatali visszaélés miatt körözték, végül felfüggesztett börtönt kapott a Hunvald-üggyel kapcsolatban.

A férfi 2002 és 2006 között volt fideszes képviselő Erzsébetvárosban, azt megelőzően és követően is külső tagja volt az önkormányzat gazdasági bizottságának. Itt tartozott azon politikusok és vállalkozók körébe, akiket korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítottak meg Hunvald György egykori szocialista polgármesterrel az élen.

2008-ban sorra vették őrizetbe az ügy résztvevőit. Czibula-Myers ekkor először horvátországi nyaralójába, majd Mexikóba menekült, onnan pedig Belize-be ment át. Az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, azonban mivel sem Mexikóval, sem Belize-zel nincs Magyarországnak kiadatási egyezménye, Czibula-Myers onnan írt leveleket az ügyészségre és bíróságra, ezeken pedig még a pontos, mexikói címét is feltüntette.

Czibula-Myers körül évekig csend volt, csupán 2017-ben került újra radarra, amikor Bróker Marcsiról a Blikk megírta, hogy a szárnyai alá vette. Ennél azért kicsivel több történt: a 168 Óra akkor arról írt, hogy a volt fideszes képviselő már 2015 tavaszán jelezte, hogy Bróker Marcsi Belize-be szökött, mitöbb, egy vádalku keretében hajlandó lett volna információkat megosztani a nő tartózkodási helyéről. Azt kérte, hogy vonják vissza a rá kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. Az ügyészség ebből az üzletből nem kért, Bróker Marcsinak viszont elfogyhatott a pénze, mert Belize-ben is csalni kezdett. Gyorsan le is bukott, 2017 elején pedig a helyi hatóságok őrizetbe vették és kiadták Magyarországnak. Czibula ekkorra már megszakította vele a kapcsolatot.

A férfi 2017-ben visszatért Magyarországra, őrizetbe vették ugyan, de kiengedték

„Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt és tiszta a lelkiismerete”

– magyarázta a 24.hu újságírójának.