Mindent is: nem akármit szerzett meg véglegesen a Mészáros-féle MBH

Lezárult a tranzakció: a Mészáros-féle MBH lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává – derül ki a bank közleményéből.

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább.


„Az MBH Bank célja, hogy a tranzakció nyomán az MBH Bank a Fundamentával kiegészülve a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplője legyen” – áll a közleményben.

A Mészáros Lőrinc-féle gigabank tavaly novemberben írt alá részvényadásvételi megállapodást a többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val.

Az üzlet nem a semmiből jött: a Telex tavaly augusztusban írta meg, hogy eladóvá vált a Fundamenta. Az MBH és az Estre is bejelentkezett érte, végül a Hvg október végén értesült róla, hogy az MBH lehet a befutó.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. Ahogy korábban írtuk: a Fundamenta megvásárlásával az MBH Bank lakástakarékja nagyobb lesz, mint az OTP-é.

„Az MBH Bank kiterjedt fiókhálózata és a Fundamenta Személyi Bankár hálózata együttesen a hazai piacon olyan értékesítési erőt képvisel, amelyre támaszkodva a bank átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozását tervezi, tovább erősítve a piaci pozícióját, valamint szerepét olyan területeken, mint a lakás-előtakarékosság, ingatlanközvetítés, lakáshitelezés és zöldenergia. Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével. Emellett az MBH Csoport 1,5 millió meglévő lakossági ügyfele további potenciált nyújt a lakás-takarékpénztári termékek népszerűsítésében” – áll az MBH közleményében.