Milliárdos állami megrendelés után eltűnő haveri cég: látnod kell, hogy elhidd mi történt

A rendőrség nem talált bűncselekményre utaló jeleket a korrupciós ügyekben, amelyek az állami Covid-tesztek milliárdos megrendelése körül merültek fel. A hvg.hu cikkében szereplő információk szerint a Fideszhez köthető vállalkozások nagy összegű állami megrendeléseket kaptak anélkül, hogy közbeszerzési eljárás zajlott volna, és az előlegként kapott pénz fedezte a tesztek beszerzési árát, így a cégeknek nem kellett saját tőkét belefektetniük az üzletbe.

Az egyik érintett cég, a Rayrai Kft., amely előzőleg thaimasszázs-cég volt, hirtelen nagy összegű állami megrendelést kapott, és rövid idő alatt jelentős árbevételre tett szert. A cég résztulajdonosai között feltűnt Kupper András, egy volt fideszes képviselő, valamint az üzlettársa, Tasnádi László, aki korábban belügyi államtitkár volt. A szerződések értelmében az előlegként kapott pénzből a cég fel tudta vásárolni a teszteket az államtól, majd a szállított mennyiség árának dupláját kérte értük.

A rendőrség azonban úgy döntött, hogy nem indít nyomozást az ügyben, mivel nem találták elegendő bizonyítékot a bűncselekmény gyanújához. Ez az elutasítás nem meglepő a hasonló ügyekben, és gyakran előfordul a nyomozó hatóságoknál.


Az említett ügyeket felvető Vadai Ágnes, egy ellenzéki képviselő, arra kérte Polt Pétert, az ügyészség vezetőjét, hogy vizsgálja ki a helyzetet. Polt Péter ezt feljelentésként kezelte, és továbbította a rendőrségnek. Azonban a rendőrség már egy hete elutasította a feljelentést, amikor Polt Péter még csak most, csütörtökön küldte volna el a válaszát Vadai Ágnesnek. A rendőrségi határozat szerint azonban nem volt elegendő alap a nyomozás elrendeléséhez.

Bár a rendőrség szerint nem volt elegendő gyanú a nyomozás elindításához, az ügyben feltárt tények arra utalnak, hogy az állami pénzeket nagy összegben olyan cégek kapták, amelyek közel álltak a Fideszhez, és a szerződések körülményei alapján érdemes lenne alaposan vizsgálni az ügyet.