Milliárdokat kaptak munkahelyteremtésre, most kivágják a magyarokat

A dél-koreai Bumchun vállalat, amely korábban jelentős állami támogatást kapott munkahelyteremtés céljából, most több tucat magyar dolgozótól válik meg, és helyettük vietnámi munkaerőt alkalmaz - derül ki a 24.hu beszámolójából. A salgótarjáni üzemében december óta mintegy 60 dolgozót bocsátottak el. A Bumchun elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, és 2020 óta működik Magyarországon.

Az elbocsátott dolgozók többsége gyártósoron dolgozott, betanított munkakört látott el, és gyakran munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül volt alkalmazva. Az elbocsátásokat követően a cég vietnámi vendégmunkásokat alkalmazott, akiket a magyar dolgozók tanítottak be a munkakörükre.

Az egyik elbocsátott magyar dolgozó szerint a cég nem részletezte a létszámleépítés okait, csak annyit közöltek, hogy általános létszámcsökkentés történik. A vállalat menedzsmentje korábban még decemberben cáfolta az ilyen irányú pletykákat.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amelyben kivizsgálást ígértek a helyzet kapcsán. A közlemény hangsúlyozza, hogy a magyar munkaerő védelme elsődleges, és az Országgyűlés elfogadott egy szigorú idegenrendészeti törvényt. Az új jogszabályok kidolgozása alatt állnak, és a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják.