Mi fizettük neki: Drága óra, luxushotel és Chicago Bulls-meccs: így dőzsölt közpénzből egy magyar sportvezető

Közpénzen járt Chicago Bulls-meccsen, ötcsillagos római szállodában szállt meg a volt II. kerületi sportvezető

Közpénzen járt a Chicago Bulls NBA-meccsén Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. volt vezetője, de arra már nem emlékszik, hogy kivel együtt nézte meg a kosármeccset a New York-i Madison Square Gardenben – legalábbis ezt állította a bíróságon, ahol azért kellett megjelennie, mert az önkormányzati cég új vezetése kártérítési pert indított ellene.

Egy könyvvizsgálói jelentés szerint Becsey százmilliókat költött el taotámogatásból külföldi utazásokra, hotelszámlákra és egyéb luxuscikkekre, emiatt a Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. 2022 februárjában feljelentést tett ellene. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanúja miatt – ismeretlen tettes ellen – nyomoz. A polgári perben tavaly szeptember óta háromszor hallgatták meg a 2021-ben menesztett Becseyt, áprilisban kétszer is beidézték, miután korábban több tárgyalási napon sem jelent meg. Ezekről a meghallgatásokról a 24.hu számolt be részletesen.


A bíróságon szóban került egy 2018-as római utazás, amely során Becsey – aki egyébként az OSC vízilabdacsapat technikai vezetője – az ötcsillagos Rome Cavalieri Waldorf Astoriában szállt meg. Elmondása szerint az Európai Úszószövetség (LEN) meghívására vett részt egy konferencián az olasz fővárosban. „Ketten voltunk, a LEN-től érkezett még egy hölgy” – állította a bíróságon, de a nő nevére nem emlékezett. Később pontosított, és azt mondta, hogy „a hölgy nem a LEN-nél dolgozott, hanem a LEN égisze alatt”, és a nemzetközi kapcsolatokért felelt. Hozzátette, hogy a szállodát is a LEN foglalta számukra. Csakhogy a felperes bemutatott egy levelezést a római hotellel, melyben megnevezték a vendégeket: Becsey Péter mellett négy másik Becsey is feltűnt a vendéglistán. Becsey Péternek négy gyereke van. „Nem emlékszem, de megkérdezem a feleségem” – reagált erre.

A kártérítési perben előkerült egy olyan számla, amin egy 18 600 eurós, mai árfolyamon közel 7 millió forint értékű Hublot Big Bang óra szerepel. „Egy olaszországi tornán voltunk Lignanóban, ahol egy fiatalember árult egy eredményjelző készüléket. Ez olyan, mint egy LED-fal. A fiatalember azt akarta, hogy készpénzben vásároljam meg, de én jeleztem, hogy csak kártyával tudok fizetni. Ezért hozott egy terminált, amin keresztül tudtam fizetni, és utólag kaptam meg a számlát, amin nem stimmelő adatok voltak. A számlán egy karóra is szerepel 0 euró értékben, illetve nem szerepel rajta a II. kerület neve” – állította Becsey a bíróságon. Az olasz férfi nevét nem tudta megmondani, ám azt állította, hogy a 2015-ben elhunyt korábbi vízilabdázó, Ambrus Tamás kötötte össze vele.

A 2018 nyarán kiállított számlán egy velencei luxusbolt neve szerepel, azaz Becsey a Szent Márk téren található üzlet bankkártyaterminálján fizette ki a 18 600 eurót, állítása szerint onnan 80 kilométerre, Lignanóban, egy vízilabdatornán. A sportvezető elmondása szerint a velencei boltot nem is ismeri. A számlán látszólag valóban két tétel szerepel:

egy Hublot Big Bang karóra 0 euró értékben,
illetve az, hogy BB42 Titmoon Watches.
Az OSC technikai vezetője szerint ez utóbbi a 18 600 euróért megvásárolt eredményjelző. Ugyanakkor az önkormányzati cég jogi képviselői erősen megkérdőjelezték Becsey történetét. Az ügyvédek felvették a kapcsolatot a velencei üzlettel, és rákérdeztek a szóban forgó ügyletre. Az üzletből pedig megerősítették, hogy a nyugta kizárólag egy Hublot Big Bang vásárlására vonatkozik, nem eredményjelzőre. A nyugtán szereplő BB42 Titmoon elnevezés nem önálló terméket jelöl: a BB a Big Bang karóra jelölése, a 42-es szám a karóra mérete milliméterben, a Titmoon pedig a Titanium Moonphase, vagyis a titánból készült holdfázis kijelzős óra jelölése.


A bíró ezután rákérdezett Becseynél, hogy ennek ellenére fenntartja-e nyilatkozatát, miszerint egy vízilabdameccsen, a nézőtéren vásárolt egy eredményjelzőt, és a számlára csak véletlenül került rá a hétmilliós karóra a szériaszámmal. Az OSC technikai vezetője igennel válaszolt.

A New York-i kosármeccsről pedig azt mondta: „Egy meghívásnak tettünk eleget, a jegyeket reprezentatív költségként számoltuk el. Mindenki a saját jegyét vette. Kuriózum egy ilyen meccsre elmenni, a gazdaságis kollégának sem volt kifogása ez ellen.” A számla alapján az önkormányzati cég két jegyet fizetett ki, de Becsey azt nem tudta megmondani, hogy kinek vásárolták a másik jegyet.

A kártérítési per június elején folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

nyitókép: Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. volt ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Láng Zsolt, a II. kerület volt polgármestere és Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség volt főtitkára a máriaremetei Gyarmati Dezső Sportuszoda alapkőletételén 2018. március 28-án – Fotó: Mónus Márton / MTI