Mészárosé lett az 1,6 milliárdos megbízás, 5 céget kizártak mert túl olcsók voltak....

A ZÁÉV Zrt., mely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, egy nettó 1,6 milliárd forintos ajánlattal nyert el egy megbízást a Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól épületbontási munkálatokra. Az eljárás során azonban öt pályázót kizártak a versenyből, mivel aránytalanul alacsony árakat ajánlottak, míg az öt másik pályázatot érdemben el sem bírálták, mivel azok drágábbak lettek volna, mint a ZÁÉV ajánlata.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) az állami támogatásokon kívül jelentős állami vagyont kapott, és az évek során Mol- és Richter részvényekkel, valamint ingatlanokkal is gazdagodott. Az MCC célja az épületen álló idősebb épületek lebontása, és egy modern, a környezetbe illeszkedő oktatási épület létrehozása.

Az eljárás során öt céget kizártak, mert azok szerintük aránytalanul alacsony árakat ajánlottak, és a dokumentációt nem tudták elégségesen alátámasztani. A további öt céget pedig nem bírálták el érdemben, mert azok drágábbak lettek volna, mint a ZÁÉV ajánlata.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője elmondta, hogy általában az ajánlat becsült értékének 70 százaléka alatt szokták aránytalanul alacsonynak minősíteni az árat, de a kiíró nem automatikusan zárhatja ki az ilyen ajánlatot. Az árindokolásnak részletesen kell bemutatnia, hogy az ajánlattevő hogyan tervezi teljesíteni a szerződést az ajánlott összegből. Az Átlátszó szakértője szerint a MCC jelen esetében négy esetből egyetért a kizárásokkal, míg a STRABAG pályázata már kevésbé egyértelmű, de a Döntőbizottság mégis úgy ítélte meg, hogy négy kizárási okból két volt jogsértő, tehát a STRABAG nem kerülhetett vissza a versenybe.

Bár az eljárás formailag jogszerű volt, felmerülhet a kérdés, hogy a ZÁÉV miként tudott olyan kedvező árat ajánlani, ami nem számított túl olcsónak, de nem is volt drágább, mint a többi ajánlat. Az Átlátszó szakértője szerint, mivel nem kértek tőlük árindoklást, már nem derül ki, hogy hibáztak-e az árazásban, mint a többi kizárt cég esetében.