Megvan a gyengepont? - Soha nem látott eljárással mondatnák le Novák Katalint

Az ellenzék többféle jogi lépéssel próbálja reagálni Novák Katalin pedofilügyben hozott kegyelmi döntésére:

1. Megfosztási eljárás: Az MSZP és a DK is megfosztási eljárást kezdeményezne Novák Katalin ellen. A megfosztási eljárás a köztársasági elnök lemondatásának egyetlen módja, amelyet az országgyűlési képviselők ötöde kezdeményezhet. Az Alkotmánybíróság hozza meg a végső döntést az ügyben.

2. Törvénymódosítás: Dúró Dóra azt javasolja, hogy törvény módosításával ne lehessen elnöki kegyelmet adni gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében. Ez egy egyszerűbb törvénymódosítás, amely a parlament fázisain keresztül válhatna törvényvé.

3. Parlamenti határozat: Az LMP hasonlóan a törvénymódosításhoz, egy parlamenti határozatban próbálná megfogalmazni az elnöki kegyelmekkel kapcsolatos elvárásokat. A határozat nem jogszabály, de feladatokat szabhat a kormánynak.

4. Átláthatóság növelése: Az LMP és a Párbeszéd az átláthatóság növelése érdekében lépéseket tervez. Az LMP kikérné az ügy összes dokumentumát, míg a Párbeszéd törvénymódosítást nyújtana be, hogy a jövőben nyilvános legyen, kiknek és miért adott elnöki kegyelmet a köztársasági elnök.

Ezek a lépések részben jogi, részben politikai eszközök arra, hogy az ellenzék kifejezze elégedetlenségét és próbálja meg befolyásolni a jogi és politikai folyamatokat az elnöki kegyelem ügyében. Azonban a Fidesz többsége miatt az ellenzéknek nehéz lehet ezeket az intézkedéseket érvényre juttatni.