Megszólalt a kormány az 1 milliárd eurós kínai hitelről - érdekes

Megszólalt Varga Mihály a kínai 1 milliárdos hitelről - „Szamuráj”-kötvény kibocsátása is jön ősszel

Varga Mihály pénzügyminiszter a mai Kormányinfó után válaszolt az atv.hu kérdéseire a nagy visszhangot kiváltó, 1 milliárd eurós kínai hitelfelvételről. A miniszter elmondta, hogy a hitelt a piaci feltételeknél kedvezőbb árazásban sikerült megállapodni, és elsősorban közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztésére fogják felhasználni.

Több lábon álló adósságkezelés

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar adósságkezelés hosszú ideje arra törekszik, hogy a szükséges források több forrásból történjenek. Az elmúlt években erősítették meg a lakossági forrásbevonást és szélesítették ki a hazai intézményi finanszírozást. Ugyanez igaz a külföldi forrásokra is: a hagyományos angolszász és európai piacok mellett Katar, Japán és Kína is partnerei voltak Magyarországnak.

Szamuráj-kötvény kibocsátása ősszel

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy ősszel egy japán, úgynevezett Szamuráj-kötvényt terveznek kibocsátani. Ezzel a lépéssel is igyekeznek diverzifikálni az ország finanszírozási forrásait, és erősíteni a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokat.

Közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztése

A kínai hitel kapcsán Varga Mihály kiemelte, hogy Kínával hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak. Magyarország több alkalommal jelent meg a Panda-kötvény piacon, többek között a zöld átállás támogatására speciális Green Panda Bond-kibocsátással is. A mostani közvetlen kapcsolat tovább szélesíti a lehetőségeket és kiegészíti az eddigi finanszírozási formákat.

Üzleti érdeket sértő információk megadása

A miniszter hozzátette, hogy a bilaterális megállapodásoknál üzleti érdeket sérthet egyéb információ megadása. Annyit azonban elmondott, hogy a piaci feltételeknél kedvezőbb árazásban sikerült megállapodni, és a hitelt elsősorban közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztésére fogják felhasználni.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón szintén megerősítette, hogy a hitel célja elsősorban infrastruktúra-fejlesztés, és a Pénzügyminisztériumot ajánlotta a részletek iránt érdeklődők figyelmébe.

Összegzés


A kormány 1 milliárd eurós kínai hitelfelvétele fontos lépés a magyar infrastruktúra fejlesztése érdekében. A kedvező árazás és a diverzifikált finanszírozási források révén Magyarország tovább erősítheti nemzetközi pénzügyi pozícióit. Az őszre tervezett Szamuráj-kötvény kibocsátás pedig újabb lehetőséget biztosít az ország számára a stabil és sokoldalú pénzügyi háttér megteremtésére.