Meglepő számok: kiderült, mennyit keresnek a filippínó vendégmunkások Magyarországon

Fülöp-szigeteki munkavállalók Magyarországon: Mennyit kereshetnek és milyen fogadtatásban részesülnek?

Magyarország egyre vonzóbb célponttá válik a külföldi munkavállalók számára, köztük a Fülöp-szigeteki vendégmunkások számára is, akik számos előnyt látva döntenek az itteni munkalehetőségek mellett. Az értelmiségi munkakörökben dolgozók is hajlandóak beállni gyári munkára, ha az jobb fizetést biztosít, mint hazájukban. Erről árultak el részleteket két, Magyarországon dolgozó Fülöp-szigeteki munkavállaló a Deutsche Welle egyik riportjában.

A riportból kiderült, hogy a Fülöp-szigeteki munkásokat 2023-ban nettó 550 eurós (215 ezer forintos) keresettel csábították Magyarországra, hogy gyári vagy mezőgazdasági területen dolgozzanak. Bár Ausztriában magasabbak a bérek, a magyar munkalehetőségek is vonzóak számukra, és bőséges a jelentkezők száma.

A munkavállalók többsége munkaközvetítőn keresztül talál munkát Magyarországon. A közvetítők repülőjegyet, vízumot, biztosítást, étkezési hozzájárulást és ingyenes wifi-hozzáférést biztosítanak számukra. A vendégmunkások elmondása szerint kedves fogadtatásban részesülnek Magyarországon, és jól érzik magukat.

Azonban nem mindenhol tapasztalnak pozitív fogadtatást. Tavaly nyáron például Hajdúszoboszlóban pánik tört ki az "ázsiai kinézetű" munkavállalók érkezése miatt, noha semmi alapjuk nem volt a félelmeknek. A helyiek féltek, mert terjedtek rémhírek arról, hogy a "teljesen idegenek" támadásokat követnek el. Ezek a félelmek azonban hamisnak bizonyultak, és a munkavállalók maguk is érezték a megkülönböztetést és a félelmet, amit az itt élők irányában tanúsítottak.

Összességében a Fülöp-szigeteki munkavállalók számára Magyarország továbbra is vonzó célpont marad, mivel számos lehetőséget és előnyt kínál számukra. A munkáltatók és a helyi közösségek részéről történő elfogadás és támogatás azonban továbbra is kulcsfontosságú ahhoz, hogy a külföldi munkavállalók sikeresen beilleszkedjenek és hozzájáruljanak a magyar gazdasághoz és társadalomhoz.