Meglátogatták Balog Zoltánt akit ilyen idegesnek még nem láttak pár kérdés miatt: Ez egy magánterület!!!

# Balog Zoltán Továbbra Sem Adott Kielégítő Válaszokat K. Endre Ügyében

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a 444 kérdéseire válaszolva arra kérte, hogy engedjék meg neki, hogy találkozhasson lelkipásztorai körében. A felvetés a K. Endrével kapcsolatos botrány körül forog, aki a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettese, és a bírósági ítéletek szerint a p*ed*of*il igazgató, Vásárhelyi János bűnsegédje volt.

Balogot hétfő este a Dunamelléki Református Egyházkerület mátraházi üdülőjénél érték utol, azonban továbbra sem adott konkrét válaszokat az üggyel kapcsolatban. Nem avatott be részletekbe, hogy miért támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, melyet Novák Katalin köztársasági elnöknél próbált elősegíteni. Az újságírók többször is próbáltak mélyebbre hatolni a kérdésekben, azonban Balog csak annyit válaszolt, hogy szeretné, ha engednék neki, hogy találkozzon lelkipásztorokkal, és azt sem árulta el, hogy miért lobbizott K. Endréért.

A botrányban Balog Zoltán felelőssége is felmerült, mivel több forrás is azt állította, hogy fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Információk szerint Balog bátorította a köztársasági elnököt, hogy kegyelmet adjon K. Endrének.

Amikor a botrány kirobbant, és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy nem az ő személyes döntése volt, hanem többen a református egyház vezetésében szerették volna elérni, hogy K. Endre kegyelmet kapjon.

A botrány jelentős felháborodást váltott ki a Fideszben és a református körökben egyaránt. Balog Zoltán pár nappal a botrány kirobbanása után kénytelen volt lemondani a zsinati elnöki posztjáról, de maradt püspök. Az ügyben továbbra sem kaptak magyarázatot arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének Novák Katalin.

A politikai és egyházi körökben továbbra is folyik az érdeklődés és az egyre növekvő nyomás arra, hogy teljes körűen feltárják az ügy részleteit és az érintettek felelősségét.