Megkerülték akit kellett, majd Mészáros Lőrinc bankjára cserélték az OTP-t

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, a közgyűlés és a pénzügyi bizottság kikerülésével döntött arról, hogy új számlavezető bankot választ az önkormányzat számára. Az OTP Bank helyett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Bankholding (MBH Bank Nyrt.) felé irányította a várost. Erről a Magyar Narancs számolt be.

A bankváltást idén szeptemberben közölte a városházi közgyűlésen, miután az MSZP-s Miklós Attila felvetette a kérdést. A testület és a pénzügyi bizottság korábban nem tárgyalta az ügyet. A beszerzési eljárások közül kettő eredménytelen volt, majd a harmadik alkalommal az MBH Bank Nyrt. győzött. Mivel meghívásos pályázatot hirdettek, Szarvas Péternek volt joga egyedül dönteni az ügyről. Azonban korlátokat szabtak neki, például az elköteleződés ideje legfeljebb 18 hónap lehet, és a tranzakciós díj nem haladhatja meg az 50 millió forintot - állítja Miklós Attila.

Szarvas Péter, aki hivatalosan független, a Magyar Narancs kérdésére úgy nyilatkozott, hogy az új bankválasztás előnyös lesz az önkormányzat és a békéscsabai lakosok számára. Azonban továbbra sem ismertek a meghívásos eljárás részletei és bírálati szempontjai. Fontos megjegyezni, hogy Mészáros Lőrinc bankja jelenleg egyetlen másik megyei jogú városnak sem számlavezető, így Békéscsaba lesz az első ilyen eset.