Meghekkelték Orbán nemzeti konzultációját - közel négyszázezer ív érintett

**Négyszázezer Üres vagy Érvénytelen Konzultációs Ív, "Stop Propaganda" Busszal Az Országjárásra**

Pénteken az aHang és az Egységes Diákfront bejelentette, hogy közel négyszázezer üres vagy érvénytelen konzultációs ívet gyűjtöttek össze, és egy „Stop propaganda” feliratú busszal indulnak országjárásra.

Az aHang és az Egységes Diákfront január végéig összesen 398 327 üres vagy érvénytelen konzultációs ívet gyűjtött össze, melyeket 126 dobozba pakolva bemutattak. A sajtótájékoztatón megjelent a „Stop propaganda” feliratú busz is, amellyel országjárásra indulnak.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, hogy a gyűjtés idején összesen 838 leadópontot nyitottak meg országszerte, továbbá 640-nél is több magánember vállalta, hogy a saját házában, lakásában vagy postaládájában gyűjti az íveket. Emellett több mint 30 civil szervezet és szakszervezet, 9 ellenzéki párt és mozgalom, valamint közel két tucat vállalkozás és cég is részt vett a projektben.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a héten közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy megtudják, hány ívet nyomtattak ki, hányat postáztak belföldre és külföldre, mennyi esetében volt sikertelen a kézbesítés, mennyi érvénytelen ívet kaptak vissza, hányan töltötték ki online a konzultációt, valamint hogy hol, hogyan, hány emberrel, mennyi munkaórában történt a feldolgozás, és azóta mi történt az ívekkel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő január végén jelentette be, hogy több mint 1,512 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt.