Megdöbbentő percek: Balog Zoltán rejtőzködve menekült a kérdések elől, de közben kiszivárgott egy levele

Az Abonyi utcai épületnél komoly óvintézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy ne lehessen megközelíteni vagy kérdezni a református püspököt a kegyelmi botrány kapcsán.

Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületéhez rejtőzködve érkezett a zuglói Abonyi utcába. A református püspököt a magyarországi református egyház vezetése rendelte be kedd délelőtt, hogy magyarázatot adjon K. Endre kegyelmi ügyével kapcsolatban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi vezetője már a hétfői „lelkipásztor és presbiter testvéreinek” küldött körlevelében tagadta az „alaptalan vádaskodásokat”, miszerint Novák Katalin államfő belebukott az ügybe, és ő győzte meg a kegyelemről. Balog keddre ígért nyilatkozatot az ügyben.

Az Abonyi utcában azonban jelentős óvintézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy ne lehessen közelíteni a református püspököt vagy kérdezni tőle. Balog terepjárója fél 10 körül érkezett, majd a kocsibejárón keresztül betolatott egy belső bejárathoz. A Volvóra egy kisbuszt helyeztek, így Balog lényegében csak a feje tetejét lehetett látni, mielőtt bement az épületbe.

A többi püspök ezután érkezett a helyszínre, de mindannyian azt mondták, hogy előbb meghallgatják Balog beszámolóját, mielőtt bármilyen nyilatkozatot tennének.

Frissítés: A gyűlés megkezdése után egy református gondnok érdekes jelenetnek volt szemtanúja. Kijött az épületből, közölte, hogy nem hajlandó leadni a telefonját, majd elhagyta a helyszínt.

A kiszivárgott levelet változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

Kedves Lelkipásztor és Presbiter Testvérek!

Azért szólítalak meg Titeket levelemben, mert Nektek szeretnék számot adni, mert mi hordozzuk a felelősséget egyházunkért. Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni. Bízzatok a lelkipásztori találkozások lehetőségében, legyetek türelmesek, és imádkozzatok!

A személyes támadás legalantasabb részeire talán nem érdemes szót vesztegetni.

Az természetesen mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a Köztársasági Elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem. Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.

Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk.

Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről.

Egyházunk lelki összetartozását alig több mint két hete az országos lelkésztalálkozón a felvidéki testvérekkel együtt egy sereg lelkipásztorral Isten kegyelméből átélhettük és Általa megerősödtünk. Ne engedjük elvenni tőlünk ezt a felülről jövő áldást!

Mi abban a szeretetben és kegyelemben bízunk, amit Krisztus készített el minden embernek!

Áldást, békességet kívánva:
2024. február 12.  

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....