Megdöbbentő kampány útvesztőre bukkantak - Százezres ajándék a választóknak

## Állami, sőt uniós támogatásokkal kistafírozva kampányolhat a fideszes polgármester-jelölt „civil” hálózata Újbudán

Újbuda, a XI. kerület, ahol a politikai játszmák mindig is intenzívebbek voltak, most új színt kap a helyi választási kampányok terén. A Fidesz polgármester-jelöltje, Király Nóra körül kialakult "civil" hálózat nem csupán a választásokra készül, hanem az állami és uniós támogatásokkal alátámasztott építkezés révén jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik.

### A Civil Hálózat Kialakulása és Finanszírozása

A Fidesz által támogatott polgármester-jelölt, Király Nóra, évek óta egyre erősebb civil hálózatot épít Újbudán. Az általa alapított szervezetek, mint például a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), a Zöld Követ Egyesület és mások, jelentős állami és uniós támogatásokhoz jutottak. Ezek a támogatások lehetővé teszik számukra, hogy nem csak a kerületi közösségi életet erősítsék, hanem közvetetten politikai befolyást is gyakoroljanak.

Az állami források mellett a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájának köszönhetően is milliókhoz jutottak, ami tovább növelte a hálózat anyagi lehetőségeit. Fontos megjegyezni, hogy a támogatott szervezetek között olyanok is szerepelnek, amelyek korábban a helyi Fidesz-politikusok kampányait segítették.

### A Civil Szervezetek Szerepe a Kampányban

A civil szervezetek látszólag politikamentes tevékenységet folytatnak, például rendezvényeket szerveznek, közösségi programokat szerveznek, vagy akár helyi problémákat próbálnak megoldani. Azonban az álcivil hálózatok mögött politikai motivációk húzódnak, hiszen a támogatott szervezetek jelentős része nyíltan vagy burkoltan támogatja a Fidesz polgármester-jelöltjét.

Az egyesületek tevékenységei, amelyek látszólag nem kapcsolódnak közvetlenül a politikához, valójában hozzájárulnak a polgármester-jelölt brandingjéhez és népszerűsítéséhez. A választóknak szóló ajándékok, programok és egyéb rendezvények mind azért szolgálnak, hogy pozitív képet alakítsanak ki a jelöltről és támogatóiról.

### Százezres kampányajándék a választóknak


„Keressük Újbuda új lakosait, hogy köszönthessük és megajándékozhassuk őket” – hirdeti egy XI. kerületi civil szervezet, a FICSAK 11 Alapítvány honlapja (Fiatal Családosok Klubja). A felhívás a kerületbe újonnan beköltözőknek ajánl 10 ezer forint értékű ajándékcsomagot, a szerencsések pedig további 20 és 100 ezer forintos utalványt is nyerhetnek egy sorsoláson. De ugyanez az egyesület szervez gyerekprogramokat, kutyás foglalkozásokat, kirándulásokat is az érdeklődőknek.

### Kritikák és Ellenvélemények

Az ilyen típusú politikai finanszírozás és civil szervezetek mögötti politikai célok számos kritikát vonnak maguk után. Sokan úgy vélik, hogy az állami forrásokat nem politikai célokra, hanem valóban közösségi célokra kellene fordítani. Emellett a politikai hatalommal való visszaélés gyanúja is felmerül, amikor a kormánypártok által támogatott szervezetek ilyen módon próbálnak politikai befolyást gyakorolni.

### Összegzés

Az újbudai eset rávilágít arra, hogy a politikai kampányfinanszírozás rendszerében milyen fontos szerepet játszanak a civil szervezetek, és hogyan lehetnek ezek a szervezetek eszközei a politikai hatalom megszerzésében és megtartásában. Az állami és uniós forrásokkal történő támogatások mögött politikai érdekek húzódnak, és ezek az érdekek gyakran felülírják a valódi közösségi szükségleteket. A politikai rendszer átláthatóságának és integritásának fenntartása érdekében fontos, hogy a politikai finanszírozás rendszere átlátható legyen, és hogy a közpénzeket ténylegesen közösségi célokra használják fel.

atlatszo nyomán