Megbukott az Orbán biznisz: 13 ezer forintért lehet megvenni az eredetileg 10 millióért vásárolt lélegeztetőgépeket

A TMT Technics Kft. által korábban beszerzett, eredetileg darabonként több mint 10 millió forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépek most mindössze 13 ezer forintért megvásárolhatók a végrehajtói kamara árverési oldalán – figyelte meg a 444.

Az elektronikus árverés során tavaly decemberben kiderült, hogy mintegy 749 lélegeztetőgépet próbálnak értékesíteni, amelyek beszerzésére a TMT Technics Kft. kapott megbízást. A vállalkozás eredetileg optikai eszközökkel foglalkozott, és a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapta meg a megbízást még a koronavírus-járvány idején. Az árverési körök során a gépeket először darabonként 975 ezer forintért kínálták, majd 650 ezer forintért, végül már csak 325 ezer forintért, azonban nem volt rájuk érdeklődő. A mostani árverési kör február 26-ig tart, és a gépeket korábban mi is megtekinthettük az árverésen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium már 2020-ban elismerte, hogy a járvány idején jóval több, összesen 16 ezer lélegeztetőgépet szereztek be, mint amennyi szükséges volt. A gépekre kiírt közbeszerzésekben résztvevő cégek, köztük a mostani végrehajtási eljárásban érintett TMT Technics neve akkor került nyilvánosságra, amikor a HVG közérdekű adatigénylés keretében adatokat kért a gépekre és a beszerzésekben részt vevő cégekre vonatkozóan.