Már közbeszerzés sem kell Tiborczéknak: mutatjuk a trükköt, magántőkealapokba pumpált állami százmilliárdok nyomában

Az elmúlt években a magyar építőipari vállalkozások sikeres feltőkésítését emelte ki Lázár János, az építési és közlekedési miniszter. A kormány jó kapcsolatai és az állami támogatások, különösen az állami bankokból származó milliárdok is hozzájárultak e fejlődéshez - írja a G7 cikke.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és leányvállalatai az elmúlt három évben 473 milliárd forintot fektettek be főként a NER-hez köthető magántőkealapokba. Ez a konstrukció összetett és átláthatatlan, így kényelmes lehet a Fidesz és szövetségesei számára.

A lényeg az, hogy az állami bank valakire mutat, és hatalmas összegeket ad neki befektetésre. Azonban ezeknek a befektetéseknek a kimenetele nehéz előrejelezhető, és a visszafizetés feltételei is homályosak.

Az információhiány miatt fennáll annak a veszélye, hogy a tőke elveszik vagy ismerősök, rokonok között cserélődik át. Hasonlóan súlyos visszaélésekre került sor az uniós pénzből finanszírozott kockázatitőke-alapok esetében is.

A gyakorlatban a pénz befektetése egy ismerős vagy rokon vállalkozásába történik, majd a vállalkozás csődbe megy, és az állami pénz elveszik. A látszatra a céget megtartják, csak egy kisebb részét veszik ki túlárazott költségek formájában.

Az állami pénzek segítségével a befektető alapok értéke folyamatosan nő, amelyekből számos vállalkozó profitál, köztük Jellinek Dániel és Tiborcz István is.

A G7 adatai szerint 2022-ben összesen 38 alapból 25 magántulajdonú volt, ezek értéke meghaladta az 1 billió forintot. Az MFB részvételével működő tőkealapoknak 2022 végén 824 milliárd forintnyi vagyona volt, és ebből 70 százalék állami forrásból származott.

Az állami források nagysága jelentősen hozzájárul az állami kapcsolatokkal rendelkező vállalkozók, mint Tiborcz István és Jellinek Dániel gyors üzleti expanziójához.