Már elérhető Varga Judit vallomása a hangfelvétellel kapcsolatban - Magyar Pétert okolja

Varga Judit a hangfelvételről: „Mint egy kérdezz-felelek, irányított beszélgetést művelt a férjem”

Budapest, 2024. június 23. – Csütörtökön bizonyíték hiányában megszüntette a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Magyar Péter–Varga Judit-hangfelvétel ügyében indított nyomozást. Az ügyben a volt igazságügyi minisztert, Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is tanúként hallgatták ki. Varga Judit vallomásában arról beszélt, hogy Magyar Péter „irányított beszélgetést művelt”, míg Rogán Antal azt mondta, hogy soha senkit nem kért az ügyiratok manipulálására.

A nyomozás Magyar Péter két, a közösségi médiában megjelent bejegyzésére alapozott feljelentés alapján indult. Az ügyészség az ügy tisztázása érdekében a Tisza Párt alelnökét, valamint Varga Judit volt igazságügyi minisztert, Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt is meghallgatta.

A Hangfelvétel Tartalma

Magyar Péter 2024 márciusában tette közzé a hangfelvételt, amelyen volt feleségével, Varga Judittal beszélget. Az alig kétperces hanganyagban Magyar Péter kérte Varga Juditot, hogy idézze fel korábbi beszélgetéseiket. A felvételen az is elhangzik, hogy Rogán Antal mondott valamit a Schadl-ügyről. Varga Judit megerősítette, hogy valakik beavatkozhattak az ügyészségen a Schadl-ügy irataiba, ám Schadlt azért nem tudták „megmenteni”, mert Polt Péter legfőbb ügyész már „nem ura a helyzetnek az ügyészségen”.

A hangfelvétel leirata:

Magyar: Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál…

Varga: Mit mondtam?

Magyar: A Schadlről, hogy aaa… azt mondtad… hogy elkezdtél valamit mondani, hogy a Rogán mondott valamit, ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni, vagy hogyan kell, csak akkor pont elmentem.

Varga: Csak annyi, hogy Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen […]

Magyar: Ja, hogy mi van még?

Varga: Mert náluk is van egy példány ezekből.

Magyar: És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.

Varga: Hát, sőt, már valószínűleg odaadták, és elvileg azt ők anno átnézték…

Magyar: Mármint a Rogánék?

Varga: Igen, semmi rossz nincsen, de…

Magyar: De erre mondta a Martonovics Detti (Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának akkori vezető kormányfőtanácsosa – a szerk.) , hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…

Varga: Persze, magukat kihúzatták, a Martonovics Detti…

Magyar: Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?

Varga: Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de ezt nem mind tartották be.

Magyar: És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, van-e még bármi, ami lehet benne?

Varga: Hát, igazából az a baj, hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert látszik…

Magyar: Ja, mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben…

Varga: A vádemelésig, igen.

Magyar: Igen, és hogyha a Schadl ennyire nem az, hogy központi, de hogy az ő emberük volt, Schadl… és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ha ráadásul az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál…

Varga: Nem volt több lehetőségük… Ez a nagy probléma.

Magyar: Az ügyészség független?

Varga: Igen, mert Polt nem…

Magyar: De az egy… tehát az egy katonai szervezet…

Varga: Nem.

Magyar: Olyan, mint a rendőrség.

Varga: Nem. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.

Magyar: Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból…

Varga: Igen, igen. Meg elindult, és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok. Akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba…

Magyar: Várj, azt mondtad is, hogy szóltak neki.

Varga: Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát…

Magyar: Igen. Ez nem… ez nem…


Varga Judit Vallomása

Varga Judit az ügyészségen tett tanúvallomásában kijelentette, hogy soha nem adott utasítást Magyar Péternek az ügyészségre való bejutásra, és nem tudja, honnan származnak Magyar Péter állításai. „A férjem pletykákat próbált felolvasni” – fogalmazott Varga Judit, hozzátéve, hogy Magyar Péter rendszeresen gyalázta Polt Pétert, és ő ebben az állapotban ráhagyta, amit a férje mondott.

Az ügyészség megállapította, hogy a beszélgetés során a tényszerű kijelentések többsége Magyar Pétertől származik, és több esetben ő fejezte be Varga Judit mondatait.

Rogán Antal és Gulyás Gergely Vallomása

Rogán Antal vallomásában elmondta, hogy nincs tudomása az ügyiratok manipulálásáról, és kizártnak tartja ezt a lehetőséget. „Soha senkit nem kértem arra, hogy ezen büntetőeljárás iratait manipulálják” – jelentette ki a miniszterelnök kabinetfőnöke. Hozzátette, hogy az ügyről ő is a sajtóból tájékozódott.

Gulyás Gergely hasonlóan nyilatkozott, mondván, hogy nincs tudomása arról, hogy Rogán Antal vagy más személy manipulálta volna az iratokat. Ő is hangsúlyozta, hogy az ügyről a sajtóból szerzett tudomást.

Az Ügyészség Határozata

Az ügyészség határozata szerint semmilyen konkrét adat vagy bizonyíték nem utalt arra, hogy a Schadl-Völner-ügy iratait jogellenesen manipulálták volna. A nyomozó ügyészség minden releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt, és megállapította, hogy a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetésének tartalma nem utal bűncselekményre.

Lezárult a Nyomozás

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Magyar Péter által rögzített hangfelvétel ügyében. A határozatot csütörtökön tették közzé, és megállapították, hogy semmilyen kormánytag vagy hivatalos személy nem volt tudomása korrupciós cselekményről.

Az ügyészség záróhatározatában hangsúlyozta, hogy a nyomozás „átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után” zárult le, és nincs helye további jogi lépéseknek az ügyben.