„Már a bíróságon büdös volt ez az ügy” – megszólalt az ügyvéd Novák Katalin által adott kegyelemről


„Innentől kezdve a kiszolgáltatott sértettek évtizedes küzdelmének, valamint a sértetti képviseletnek semmi értelme, ha egy ilyen megtörténhet” – mondta a Telexnek Gál András ügyvéd, aki a bántalmazott fiatalokat képviselte a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatójának perében. Pénteken derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pe*do*fi*l igazgató ellen tett vallomásukat.

Gál András szerint nehezen érthető a köztársasági elnök kegyelmezési gyakorlata. „Az először 17 év fegyházbüntetéssel sújtott Budaházy Györgynek is kegyelmet adott, és egy további óriási visszalépésnek gondolom, hogy a súlyosan pe*do*fi*l gyermekotthon-igazgató áldozatait vallomásuk megváltoztatására kényszerítő igazgatóhelyettesnek is kegyelmet ad. Innentől kezdve, úgy néz ki, hogy nincsenek korlátok.”

Gál azt mondta, a mai napig beszél időnként a bántalmazott fiatalokkal. Az ügy egyik érintettje öngyilkosságot követett el, a többiek „pszichés roncsok lettek”, néhányuk alkohol-, gyógyszer vagy kábítószerproblémákkal is küzd, a mai napig nem tudnak szabadulni az ügy hatásaitól.

Arról, hogy Novák Katalin pontosan miért is adhatott kegyelmet az igazgatóhelyettesnek, Gál is csak találgatni tud, de szerinte, ebben és más ügyekben is úgy tűnik, hogy az állam igyekszik kesztyűs kézzel bánni a vallási szervezetekben aktív vádlottakkal, és a bicskei ügy vádlottjai is ilyenek vagy ilyennek tüntették fel magukat.

„Nesze, Kúria-ítélet. Ezúttal nem tudtunk olyan tanácsot összeállítani, amelyik felment, vagy Budaházy ítéletéhez hasonlóan nevetségesre degradálja a korábbi ítéletet másodfokon, még nem mi mondjuk meg, ki a bíró, és mi legyen az ítélet, de ez nem is érdekes, mert hozzánk tartozol, és kegyelmet adunk” – mondta a felzaklatott ügyvéd.

„Ez az ügy már a bíróságon büdös volt. Az a nevelőtanár, az igazgató bűntársa, aki ötezer forintokat fizetett a nevelésére és felügyeletére bízott, halmozottan hátrányos helyzetű, időnként szellemi fogyatékos kiskorú fiúknak azért, hogy velük közösülhessen a gyermekotthonban, felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott. Ott tudtam volna hányni már az ítélethirdetéskor.”

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pe*do*fi*l, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. A műsorban arccal nyilatkozott két áldozat, Julián és Levente, akik azért vállalták, hogy kamerák elé állnak, mert egy másik áldozat nem sokkal azelőtt vonat elé ugrott.

Julián 2016-ban 22 éves volt, Vásárhelyi János igazgató 13 éves korában molesztálta őt először. Bement az igazgató irodájába, az pedig kulcsra zárta az ajtót, és miközben beszélgettek, magához nyúlt, majd odament a fiúhoz, és benyúlt a pólója alá. Julián megijedt, nem tudta, mit csináljon. Az igazgató ekkor nemi szervére húzta a 13 éves gyerek kezét. A bántalmazás négy éven át folyt. A nyilatkozó fiúk elmondták azt is, nem ők voltak csupán az áldozatok, az intézetben nyílt titok volt, hogy „János bácsi szereti a fiatal fiúkat”.

Nem sokkal később kiderült, hogy már a Házon kívül műsora előtt több mint négy évvel felmerült a gyanú, hogy pe*do*fi*l bűncselekményeket követhet el a rábízott gyerekeken az otthon igazgatója, de akkor nem történt érdemi intézkedés. „

Öt év telt el azóta, hogy először jelezték az ügyet, öt év úgy, hogy abban az öt évben is folytatta gyerekek sze*xu*ál*is bántalmazását ez a magát roppant vallásosnak és szelídnek mutató ember” – mondta Gál András.

Aztán kiderült az is, hogy nem sokkal a botrány kirobbanása előtt Vásárhelyi János állami kitüntetést is kapott – holott öt éve már merült fel pe*do*fi*lgyanú vele szemben, csak ez nem került bele az aktájába. A Magyar Bronz Érdemkeresztet Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át neki, igaz, később Lázár azzal védekezett, hogy ő csak Balog Zoltán akkori emberierőforrás-minisztert helyettesítette.

Ahogy folyt az eljárás, fény derült arra is, hogy az igazgató zsarolással, fenyegetőzésekkel igyekezett visszavonatni a gyerekekkel a rá nézve terhelő vallomásokat. Itt került képbe az igazgatóhelyettes is, aki ebben segítette az igazgatót.

Az egyik gyerek ugyanis 2016 szeptemberében jelezte gyermekvédelmi gyámjának, hogy az igazgató sze*xu*ál*isan zaklatta. A gyám azonnal kiemelte a gyereket az intézményből. Az igazdató ekkor felkereste a gyerek unokatestvérét, aki szintén a gyermekotthonban lakott, és meggyőzte, hogy „szöktesse vissza” a gyereket az otthonba.

A gyerek az unokatestvérével vissza is ment, ahol az akkor már felfüggesztett igazdató közölte vele, hogy ha továbbra is együtt akar élni az unokatestvérével (a legközelebbi rokonával), akkor vissza kell vonnia a terhelő vallomását. Az igazdató berendelte az igazdatóhelyettest, és megkérte, hogy írja meg a gyerek nevében a vallomást, és írassa alá vele.

Az igazdatóhelyettes ennek eleget tett, még annak ellenére is, hogy tudta, mivel vádolták meg az igazdatót. A papírra azt írta:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

Ezt a hamis vallomást a saját irodájában, a pe*do*fi*l igazdató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel. Kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is három év négy hónap börtönre ítélték.

Az igazdató végül nyolc évet kapott, amiért 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott az általa vezetett intézményben. Legfiatalabb áldozata tízéves volt, és a férfi akkor közeledett hozzá először, amikor ő elmondta neki, hogy meghalt az édesanyja. „Gyászát és megilletődöttségét kihasználva úgy tett, mintha vigasztalná, ehelyett azonban sze*xu*ál*is cselekményt végzett vele” – olvasta az ügyész a vádiratból a tárgyaláson.

„A súlyosan pe*do*fi*l bűncselekmény leplezéséhez asszisztált K. Endre, aki ráadásul pszichológus, és akinek a nevét a személyiségi jogainak védelmében nem írják ma le az újságok, és aki – mivel a köztársasági elnök mentesítette őt a bűncselekmény hátrányos jogkövetkezményei alól is – holnap bármelyikünk gyermekének pszichológusa lehet. Mivel a neve nem kerül nyilvánosságra, nincs módja a közvéleménynek, hogy nagy ívben elkerülhesse őt. Kaleta Gábor nevét legalább ismerjük”


– mondta Gál András.

„Ez az ember szép sorjában rábeszélte fenyegetésekkel, zsarolásokkal az áldozatokat, hogy vonják vissza a vallomásukat, vagy ne tegyenek terhelő vallomást az igazgatóra. Na, ez kapott kegyelmet.”


Novák Katalin hivatala kérdéseinkre annyit közölt, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pe*do*fi*loknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pe*dof*íliá*va*l szemben nincs mentség”, de konkrét kegyelmi ügyekről nem adhatnak felvilágosítást. Ezek szerint bár pe*do*fi*l nem kaphat kegyelmet, olyan, aki mentegeti és leplezi a pe*do*fi*l bűncselekményeket, igen.