Magyar Péter ultimátum: Orbán Balázsnak még október 23. előtt mennie kell

Politikai Vihar Orbán Balázs Kijelentései Körül: Ellenzéki Politikusok Reakciói

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának az 1956-os forradalom kapcsán tett kijelentései hatalmas felháborodást keltettek a magyar politikai közéletben. Számos ellenzéki politikus reagált élesen a szavaira, amelyek szerintük az ország nemzeti szuverenitásának veszélyeztetését sugallják.

Orbán Balázs gyakorlatilag azt fejtegette, hogy nem kellene védekezni, ha bejönnének az orosz katonák ide.

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé” – mondta Orbán Balázs a Mandinernek adott interjúban.


Magyar Péter: Távoznia kell Orbán Balázsnak

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a 444.hu egyik Facebook-bejegyzése alatt kommentálva egyértelműen kijelentette, hogy Orbán Balázsnak távoznia kellene pozíciójából még az október 23-i forradalom évfordulója előtt. „Ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett” – fogalmazott Magyar, aki felháborítónak találta a politikai igazgató szavait.

Gyurcsány Ferenc: „Orbán-kormány átadná az országot az oroszoknak”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-posztjában úgy vélekedett, hogy Orbán Balázs kijelentései azt jelentik, hogy a kormány egy esetleges orosz agresszió esetén nem állna ellen. Szerinte ez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány készségesen átadná Magyarországot az oroszoknak, szembemenve a nemzeti érdekekkel.

Ungár Péter: Mennyit áldozna fel Magyarországból?

Ungár Péter, az LMP társelnöke az MTI-nek adott közleményében azt a kérdést tette fel, hogy Orbán Balázs vajon mennyi magyar területet tart feláldozhatónak. Szerinte a miniszterelnök politikai igazgatója egyértelműen elismerte, hogy hajlandó lenne engedményeket tenni egy idegen hatalomnak, és felszólította Orbán Viktort, hogy tisztázza, egyetért-e ezzel az állásponttal.

A Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt éles kritikája

A Párbeszéd párt szintén a Facebookon adott hangot megdöbbenésének, ahol Orbán Balázs kijelentéseit elképesztőnek nevezte. A párt szerint a politikai igazgató szavai csak annyiban különböznek egy nyílt oroszbarát kiáltványtól, hogy nem mondta ki: „Hajrá, Oroszország! Hajrá, oroszok!”.

A Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Néppárt pedig hazaárulásnak nevezte Orbán Balázs kijelentéseit. A párt úgy véli, hogy a Fidesz-kormány nem védekezne egy esetleges orosz agresszióval szemben, és ezzel veszélyeztetné Magyarország szuverenitását. „Orbán Balázs világosan megmutatta, hogy a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviseli, hanem Putyin szövetségeseként cselekszik” – hangsúlyozták.

Momentum: Nem behódolni, hanem ellenállni kell

A Momentum Mozgalom vezetői szintén élesen bírálták Orbán Balázs szavait. Tompos Márton, a párt elnöke szarkasztikusan megjegyezte, hogy ezek az „oroszbarát alakok” magukat tartják a Pesti Srácok örököseinek. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1956-os forradalom tanulsága nem az, hogy behódolni kell az agresszornak, hanem az, hogy harcolni kell a nemzet szabadságáért. Bedő hozzátette, hogy Magyarország történelmi tapasztalata miatt kiemelt felelőssége van abban, hogy Ukrajna harcát támogassa az orosz agresszióval szemben.

Az 1956-os forradalom jelentősége

Az 1956-os forradalom Magyarország történetének egyik legmeghatározóbb eseménye, amely a magyar nép szabadságvágyát és függetlenségének fontosságát testesíti meg. Az ellenzéki politikusok többsége Orbán Balázs kijelentéseit ezzel a történelmi kontextussal szembeállítva értékelte, és úgy véli, hogy a politikai igazgató szavai nemcsak a forradalom emlékének megsértését jelentik, hanem egy esetleges orosz agresszióval szembeni magyar védekezés hiányát is előrevetítik.

Az Orbán Balázs körüli politikai vihar tehát tovább fokozódik, és kérdéses, hogy a miniszterelnök vagy maga Orbán Balázs hogyan reagál majd a heves kritikákra. Az ellenzék egyértelműen állítja: ilyen kijelentések nem maradhatnak következmények nélkül.