Lesz meglepetés: úgy néz ki hozzányúlnak az üvegvisszaváltás rendszeréhez

Változások előtt a hazai üvegvisszaváltás rendszere – A boltok áthelyeznék az automatákat

A magyar boltok üvegvisszaváltási rendszerének eddigi működése sokaknak okozott kényelmetlenséget, ezért egyre inkább szükségessé válik a változtatás. A **G7** cikke szerint több nagy áruházlánc fontolgatja, hogy átalakítja a palackokat és dobozokat visszaváltó **RePont automaták** elhelyezését, mivel a jelenlegi rendszer számos problémát vet fel.

Az eladótérben lévő automaták problémái


Az automaták jellemzően a boltok eladóterében találhatók, ami több szempontból is hátrányos mind a vásárlók, mind a boltok számára. Az egyik legfőbb probléma az, hogy sokan nagy mennyiségű visszaváltandó palackkal érkeznek az üzletekbe, gyakran nagy zsákokkal állnak sorban az automatáknál. Ez nemcsak zavarja a többi vásárlót, de a zsúfoltság kezelése is kihívást jelent a bolt személyzetének.

Ezen kívül komoly gondot jelent az automaták környékének tisztántartása, hiszen a visszaváltott palackok gyakran szennyezettek, és a gépek karbantartása, tisztítása is időigényes feladat.

Az automaták áthelyezésének tervei

A **G7** információi szerint az áruházláncok többsége tervezi, hogy az automatákat az eladótérből eltávolítja, mivel a jelenlegi megoldás hosszú távon nem tartható fenn. **Maczelka Márk**, a Spar kommunikációs vezetője elmondta, hogy valóban létezik ilyen terv, ám egyelőre a rendszer működésének értékelése zajlik, és csak ezután döntenek a konkrét helyszínekről és az áthelyezések mikéntjéről.

Hasonlóképp vélekedik a Lidl is. A boltlánc kommunikációs vezetője szerint vizsgálják a lehetőséget, hogy a jelenlegi helyszínek helyett máshová, például a bejárathoz közelebbi területekre helyezzék át az automatákat.

Milyen akadályokkal kell szembenézni?

Az automaták áthelyezése azonban nem lesz egyszerű feladat. A jelenlegi szerződéses feltételek értelmében ugyanis az automatákat csak beltéri működési körülmények között lehet üzemeltetni. Ez azt jelenti, hogy meghatározott hőmérsékleti tartományt, megfelelő zárhatóságot, villamos betáplálást és internetkapcsolatot kell biztosítani az automaták számára, még akkor is, ha például egy különálló konténerbe helyeznék át őket.

Ez a szabályozás jelentős pluszköltségekkel járhat, ami megnehezíti a boltok számára a változtatások gyors bevezetését. Ugyanakkor az áruházláncok számára is fontos szempont a vásárlói élmény javítása, így várhatóan hamarosan sor kerülhet a rendszer átalakítására.

Mire számíthatunk a jövőben?


A jelenlegi visszaváltási rendszer többféle módosítást igényelhet ahhoz, hogy hatékonyabban működjön mind a boltok, mind a vásárlók számára. A vásárlók többsége minden bizonnyal örömmel fogadná az automaták áthelyezését, különösen, ha ezáltal kevesebb zsúfoltságot és kellemetlenséget tapasztalnának a bevásárlás során.

Az automaták külső területekre való áthelyezése ugyanakkor csak akkor lesz életképes megoldás, ha a technikai feltételek is biztosítva lesznek, és az áruházak számára költséghatékonyan megvalósítható. Az elkövetkező hónapokban valószínűleg további részletek derülnek majd ki a tervezett változtatásokról, és az is eldőlhet, hogy mikor és milyen formában vezetik be az új rendszert.

A boltok és a vásárlók tehát izgatottan várják a fejleményeket, amelyek remélhetőleg egy rugalmasabb és kényelmesebb visszaváltási rendszert hoznak majd magukkal.