Lemarad Magyarország: Románia váratlanul 40%-kal emeli a nyugdíjakat

Romániában 2024 szeptemberétől 40%-kal emelkednek az állami nyugdíjak az Európai Unió által szorgalmazott nyugdíjreform részeként. Bucura Oprescu munkaügyi miniszter közölte, hogy a nyugdíjkiadásokat havi 13,8 milliárd lejjel (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összeg) növeli a készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások bevezetése.

A tervezett nyugdíjtörvénytervezet szerint ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8%-kal januártól, és a 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése. A reformra való törekvés azt is jelzi, hogy a román kormány elkötelezett az EU gazdaságélénkítő alapjainak forrásaihoz való hozzáférés biztosítása érdekében.

A kormány ígéretet tett az egyenlőtlenségek felszámolására és az olyan politikailag motivált nyugdíjemelések megszüntetésére, amelyeket a választási logika vezérel. Annak érdekében, hogy Románia fenntarthassa a gazdaságélénkítő alapokhoz való hozzáférést, a nyugdíjrendszer reformja elengedhetetlen.

Bár eredetileg az év első felében tervezték elfogadni a törvényjavaslatot, most úgy néz ki, hogy csak 2024 szeptemberétől lép életbe. A törvény bevezetése érdekes módon egybeesik a következő évben sorra kerülő helyhatósági, elnöki és parlamenti választásokkal, amelyekre a jelentős nyugdíjemelés pozitív hatással lehet, segítve a kormányt a szavazók támogatásának megszerzésében.




Az előrejelzések szerint az állami kiadások a nyugdíjakra az idei mintegy 115 milliárd lejről 2024-re mintegy 146 milliárd lejre emelkednek. Fontos megjegyezni, hogy közel kétmillió románnak 2030 után majdnem egyszerre éri el a nyugdíjkorhatárt, ami jelentős kihívást jelent majd a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára.