Leköpték és akasztással fenyegették az ellenzék aktivistáját és gyerekét

Budapest XII. kerületében hétfőn egy Momentum aktivistára és másfél éves gyermekére támadtak, ahol az ismeretlen elkövető leköpte és akasztással fenyegette a politikust. Az esetről Farkas Csaba, a párt hegyvidéki polgármesterjelöltje számolt be a közösségi médiában.

A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egy szóváltás alakult ki az aktivista és egy középkorú férfi között, aki állítólag leköpte a gyermeket. Az aktivista kérdésére, hogy miért tette ezt, az elkövető válaszként azt mondta: „Tetves hazaárulók vagytok! Egyenként lesztek felakasztva!” Ezután a férfi kivette a telefonját az aktivista kezéből.

Farkas Csaba a Facebook-oldalán megosztott videó aláírásában hozzátette, hogy az alapján, amit a felvételen látni lehet és amit az aktivisták elmondtak, feljelentést tettek garázdaság vétsége miatt. A Momentum szóvivője megerősítette, hogy az érintett aktivista feljelentést tett a rendőrségen. Emellett elmondta, hogy a fenyegetőző férfi a szóváltást követően elmenekült a helyszínről, így azonnali rendőri intézkedés nem történt.

Az eset újabb példája annak, hogy a politikai aktivisták munkája gyakran találkozik verbális és fizikai agresszióval. A Momentum az eset kapcsán is kiemelte, hogy az ilyen atrocitások nem elfogadhatóak, és szükség van az ilyen cselekmények hatékony elítélésére és megakadályozására.

A hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az ilyen incidensekre, hogy biztosítsák az állampolgárok és a politikai aktivisták biztonságát, és hogy a demokratikus párbeszédet ne fenyegetőzés és erőszak vegye körül.