Különös helyzet: Novák Katalin jövedelme 652 ezer forinttal lesz magasabb, mint amíg még hivatalban volt

### A Magyarországi Volt Államfők Privilegizált Javadalmazása: Kérdések és Társadalmi Visszhang

Magyarországon a volt államfők élethosszig tartó javadalmazása egyedülállóan bőkezű, ami különféle társadalmi és politikai viták tárgyává vált. Az egykori köztársasági elnökök számára biztosított előnyök, mint például az államfői fizetés élethosszig tartó megkapása, szolgálati lakás, kiemelt egészségügyi ellátás, személyes gépkocsihasználat sofőrrel, valamint három fős titkárság, kérdéseket vetnek fel az állami kiadások átláthatóságával és indokoltságával kapcsolatban.

Áder János esete, aki egy 720 négyzetméteres svábhegyi villában él szolgálati lakásként, csak egy példa a rendkívül nagyvonalú magyarországi szabályozásra. A jelenlegi rendszer szerint Novák Katalin, aki lemondott államfőként is megkapja az államfői fizetést, több pénzhez jut, mint amennyit hivatali ideje alatt kapott. Ez az emelkedés a politikusi fizetésekre vonatkozó szabályoknak köszönhető, amelyek az előző évi bruttó átlagbérhez viszonyítva számítják ki és szorozzák fel az összegeket.

A politikusok, így az exállamfők fizetésének emelkedése, amely 2023 márciusától bruttó 4,6 millió forintról 5,25 millió forintra nő, a társadalomban érthető módon kritikákat vált ki, különösen a szociális igazságosság és az állami források elosztásának kontextusában. A politikai döntéshozók és a magas rangú állami tisztségviselők javadalmazása így nem csak a gazdasági, hanem a morális és etikai normák tükrében is vizsgálat tárgyát képezi.

A kormánytagok és államtitkárok fizetésének emelkedése, amely a miniszterelnök döntése alapján történik, tovább bonyolítja a helyzetet. A tavaly nyilvánosságra került adatok szerint a miniszterek és államtitkárok fizetése 17,5 százalékkal emelkedett, ami további kérdéseket vet fel az állami kiadások prioritásairól és a kormányzati átláthatóságról.

Ez a helyzet rávilágít arra a szükségességre, hogy a magyar társadalom és politikai rendszer fokozott figyelmet fordítson az állami kiadások átláthatóságára, a javadalmazási rendszerek igazságosságára és a költségvetési források hatékony felhasználására. A volt államfők javadalmazásának kérdése így nem csupán gazdasági, hanem szélesebb társadalmi és politikai diskurzus részévé válik, amely alapvető kérdéseket vet fel az állami források kezelésével és az állampolgárok egyenlő bánásmódjával kapcsolatban.

Összegezve Novák több pénzt kap majd lemondott államfőként, mint amikor még hivatalban volt. Nem is kevéssel, februárban bruttó 4,6 millió volt az államfő juss, márciustól ez 652 ezer forinttal, 5,25 millióra nő.