Közel 6 milliárd forintos EU-s támogatásra bukkantak, a polgármester felesége az ügyvezető, korában pedig a családi lakcímén volt a székhely is...

**Brüsszeli Pénzszórás: Kérdéses Beruházások és Üzleti Kapcsolatok**

Kiskunfélegyháza és környéke újabb botrányba keveredett, miután kiderült, hogy jelentős uniós támogatásokat kaptak egyes beruházásokra, amelyek mögött kétes üzleti kapcsolatok és politikai érdekek állnak.

Kis-Szeniczey Kálmán, a városi élet egyik ismert szereplője, a közösségi médiában osztotta meg felháborító megfigyeléseit egy környezetvédelmi szempontból káros és gazdaságilag is kérdéses beruházással kapcsolatban. A helyi Bivak Kft. cirka 6 milliárd forintos uniós támogatást kapott kamionparkolók építésére és fejlesztésére, amely összeg jelentős részét a vállalat nemzetközi projektekre fordította.

A környezetvédelmi aggályok mellett a legnagyobb felháborodást az keltette, hogy a Bivak Kft. mögötti üzleti kapcsolatok erősen összefonódnak a helyi politikai elit és a közpénzek kezelőivel. A céget Csányi József polgármester társtulajdonosaként indították, felesége pedig az ügyvezetője a mai napig. A vállalkozás székhelye is a polgármester családi lakcímén volt bejegyezve korábban.

A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy a céget a támogatásokból vastagon megtámogatott beruházás előtt átkeresztelték és az üzletrészt a polgármester belga barátainak adták át, miközben a helyi közösségnek minimális vagy egyáltalán nem volt haszna a projekttől. Az ismerősök és rokonok mellett a beruházás átadó ünnepségén különösen feltűnő volt a politikai elit hiánya, ami további kérdéseket vetett fel az ügy hátterével kapcsolatban.

Az eset rávilágít arra, hogy még mindig vannak sötét foltok az uniós támogatások felhasználásában, és hogy egyes politikai szereplők és üzletemberek könnyen kihasználhatják a közpénzeket saját érdekeik érvényesítésére. Az ilyen ügyek alapos vizsgálatot és felelősségre vonást igényelnek mind az állami, mind az uniós szinten, hogy megelőzzük az ilyen visszaéléseket és biztosítsuk a közpénzek tiszta és hatékony felhasználását a közösség érdekében.

A dologgal kapcsolatban Hadházy Ákos is posztolt:

A közelmúltban kiderült, hogy Kiskunfélegyháza városának egyik kamionparkolóját 5.5 milliárd forintos támogatásban részesítette az Európai Unió. A furcsaság azonban nem a támogatás összege, hanem annak felhasználása és a hozzá kapcsolódó körülmények.

Hadházy Ákos, a közösségi médiában osztotta meg megfigyeléseit az útközben látott kamionparkolóval kapcsolatban. Szerinte a parkoló szinte üres volt, noha komoly uniós támogatásban részesült. A kiskunfélegyházi polgármester korábbi cége adta be a pályázatot és volt tulajdonosa a parkolónak a támogatás elbírálásának idején. Ezenfelül felesége még mindig vezeti a céget. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyiért adta el a céget, amelyet az uniós támogatásból kiépítettek.

Hadházy szerint a helyzet még furcsábbá teszi az, hogy eredetileg a város kapott pénzt egy saját kamionparkoló létrehozására, azonban ez a terület végül átkerült a polgármester korábbi cégéhez. Emellett a parkolóban tapasztalható alacsony kihasználtság is kérdéseket vet fel arról, hogy valóban szükség volt-e ennyi közpénzt fektetni a projektre.

Az eset rávilágít arra, hogy a közpénzek felhasználása és az uniós támogatások elosztása tekintetében még mindig számos kérdés és potenciális visszaélési lehetőség áll fenn. A polgárok és az adófizetők jogosan várják el, hogy az ilyen támogatások valóban közjóra fordíttassanak, és ne politikai vagy személyes érdekek kiszolgálását szolgálják.

A kormányzatnak és az illetékes hatóságoknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ilyen eseteket, és biztosítaniuk kell a tiszta és felelős gazdálkodást a közpénzekkel. Csak így lehet megőrizni a polgárok bizalmát az állami intézmények és a politikai vezetés iránt, valamint biztosítani az uniós támogatások hatékony és átlátható felhasználását.

-zárja sorait Hadházy