Közel 40%-kal olcsóbb Szlovákiában a magyar Pick szalámi, mint itthon - megszólalt a Pick Szeged Zrt

A pénzcentrum.hu észlelése szerint Szlovákiában, a Billa áruházban jelenleg 35 százalékos akció keretében kapható a Pick téliszalámi, ami majdnem 5 000 forinttal olcsóbb kilós áron, mint Magyarországon a legtöbb üzletben. A szlovák Billa-ban a 400 grammnyi téliszalámi 8,49 euróért vásárolható meg, ami február második középárfolyamon számolva 3 251 forintnak felel meg. A termék kilós ára így 21,23 euró, ami 8 131 forintnak megfelelő.

Ezzel szemben Magyarországon magasabb áron lehet hozzájutni a Pick téliszalámijához. Például a Tescóban a 400 grammos Pick eredeti téliszalámi 5 189 forintba kerül, tehát mintegy 2 000 forinttal többe, mint Szlovákiában. A termék kilós ára itthon 12 973 forint, ami 4 842 forinttal drágább, mint az akciós szlovák téliszalámi.

A Pénzcentrum szerint az okok különbözőek lehetnek, egyrészt az akció nagy mértékű, másrészt az áfa rendkívül magas Magyarországon. A Pick Szeged Zrt. tavaly elmondta, hogy a Pick márkanév alatt számosféle szalámi található a piacon, és könnyen össze lehet téveszteni különböző típusú és minőségű termékeket.

A cég szerint az egyes országokban tapasztalható árkülönbség nagy részben az érvényes áfakulcsok eltéréséből adódik. Például Németországban a szalámi áfája 7%, Ausztriában 10%, míg Magyarországon 27%.


A Pick Szeged Zrt. azt is elmondta, hogy az árkülönbséget befolyásolhatja az egyes kereskedők eltérő árazási gyakorlata, és vannak országok, ahol a kereskedők a fogyasztók bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg Magyarországon ez tiltott a jogszabályok szerint. A vállalatnak nincs befolyása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árkülönbségeket alkalmaznak egyes Pick termékeken.