Közel 1000 euró lesz a minimálbér Horvátországban és nagyobb mértékű nyugdíjkorrekció is lesz

Ennyi lesz a horvát minimálbér januártól

Horvátországban jelentős változások várhatóak a minimálbér terén 2025. január 1-jétől. Andrej Plenković, a horvát miniszterelnök kedden a parlamentben bejelentette, hogy a minimálbér bruttó 970 euróra (kb. 390 ezer forint) emelkedik, amely 130 eurós növekedést jelent. Ezen kívül az átlagbér is emelkedik, a kormány tervei szerint 2028-ig 1600 euróra (640 ezer forint) nő.

Plenković hangsúlyozta, hogy a kormány prioritásai közé tartozik a fizetések, a nyugdíjak és a megfizethető lakhatás javítása a következő négy évben. A miniszterelnök elmondta, hogy a kabinet már döntött a minimálbér emeléséről, amely a legkevésbé keresők segítésére irányul. Jelenleg Horvátországban körülbelül százezer dolgozó kap minimálbért havonta.

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy a kormány nemsokára egy nagyobb mértékű nyugdíjkorrekcióról is dönt, ami tovább növelheti a nyugdíjasok jövedelmét.

További intézkedések is várhatóak, amelyek a családok megerősítését és a gyermekes családok támogatását célozzák. Ezen intézkedések között szerepel, hogy a szülési szabadság időtartamát hat hónapról egy évre emelik, valamint éves pótlékokat vezetnek be a családok támogatására. Jövő év január elsejétől emelik az újszülöttek után járó egyszeri támogatást is, amely 100%-kal, 309-ről 618 euróra nő.

A horvát parlamenti házszabályai szerint a miniszterelnök legfeljebb egy órát beszélhet, és a képviselők kérdéseket sem tehetnek fel neki. Csak a frakciók képviselői szólalhatnak fel, és ők is csak 20 percben. A miniszterelnök a vitát követően még 20 percben válaszolhat a felvetésekre.

Horvátországban idén áprilisban tartották a parlamenti választásokat, amelyeken Plenkovićot harmadik alkalommal választották meg miniszterelnöknek. Tavaly az ellenzék képviselői a miniszterelnök évértékelő beszédét hangos bekiabálásokkal próbálták megzavarni, így a beszéd csak foszlányokban jutott el a hallgatósághoz.

A közeljövőbeli intézkedések célja, hogy javítsák a horvát emberek életminőségét, különösen a legnagyobb szükségben lévők számára.